Комітет ВР вимагає врегулювати питання соцвиплат вимушеним переселенцям

Комітет Верховної Ради з питань прав людини звернувся до Кабміну з вимогою привести у відповідність до законодавства постанову щодо соціальних виплат вимушеним переселенцям.

Про це повідомляє прес-служба комітету.

“Комітет звертається до Кабінету міністрів з вимогою невідкладно вжити заходів щодо приведення у відповідність з чинним законодавством порядку призначення (відновлення) соціальних виплат ВПО та порядку контролю за проведенням соцвиплат...”, - йдеться в рішенні комітету.

Зокрема, зазначається, що згідно зі ст. 4 закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” виключно законами про пенсійне забезпечення визначаються умови, норми та порядок пенсійного забезпечення. При цьому відсутність пенсіонера за фактичним місцем проживання/перебування не включено до підстав припинення пенсійних виплат.

Водночас, відповідна постанова Кабміну від 8 червня 2016 року носить дискримінаційний характер.

В зверненні до уряду наголошено, що саме невідповідність постанови чинному законодавству та Конституції України спонукала ВПО-пенсіонерів звертатися до суду і станом на середину травня 2017 року, за інформацією громадських організацій, існує вже більше 60 позитивних рішень на користь ВПО стосовно дискримінаційних положень постанови.