Експерти назвали умови "розмороження" іпотечного кредитування

Банківська система чекає на скасування мораторію на стягнення нерухомості, після чого буде готова відновити іпотечне кредитування.  

Про це пише Фінансовий клуб.

"Неможливість стягувати і реалізовувати закладене майно серйозно стримує іпотечне кредитування", - йдеться в повідомленні.

У проекті "50 провідних банків України 2017" активними гравцями на ринку іпотечного кредитування є всього шість банків (Кредобанк, "Глобус", Укрсоцбанк, Ощадбанк, Укргазбанк, Креді Агріколь Банк), тоді як іпотечні програми є в 14 установах. Основний акцент вони роблять на спільних із забудовниками програмах кредитування: за рахунок знижки від забудовника банк пропонує позичальнику нижчу процентну ставку на частину періоду кредитування. Крім того, в 2017 році зростання іпотеки відбудеться завдяки наміру громадян поліпшити умови проживання. Також сприятиме активізації кредитування поступове здешевлення залучення ресурсів. Минулого року вартість довгострокового фінансування для населення знизилася менш як на 2% і як і раніше перевищує 20% річних. Така вартість ресурсів непідйомна для українців, особливо в довгостроковій перспективі.

Для порівняння: в Росії процентні ставки по кредитах на купівлю нерухомості в нацвалюті становлять 12,75, в Польщі - 5,7%. При цьому, ключовим чинником, який стримує зниження ставок, є високі ризики при видачі іпотечних кредитів. Наприклад, випадки шахрайства, які почастішали в останні роки з боку забудовників: більш як 40 тис. сімей в Україні стали жертвами житлових афер забудовників. Тому більшість банків відмовляються кредитувати купівлю нерухомості на стадії котловану.