Гройсман відповів популістам на "все пропало"

Запровадження єдиної ринкової ціни на газ дасть можливість збільшити видобуток власного палива та досягнути енергонезалежності країни.

Про це Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив під час відвідання ГПУ "Шебелинкагазвидобування" на Харківщині у п'ятницю, передає прес-служба Кабміну.

"Кроки уряду, які ми сьогодні зробили, дозволяють нам оптимістично дивитися у повну нашу енергонезалежність, у збільшення видобутку українського газу. І, безперечно, формування єдиного підходу до формування ринкової ціни дає можливість сьогодні розвивати підприємства, у тому числі, що стосується добування газу, що стосується енергоефективності. Фактично, сьогодні ми розпочинаємо нову сторінку у енергонезалежності нашої країни", - заявив Гройсман.

Він нагадав, що напередодні уряд прийняв рішення про запровадження єдиної ціни на газ, що забезпечить прозорість її формування. "Єдина ціна на газ, яка є абсолютно ринковою, не якоюсь, яка була визначена від руки контрактами урядів двох країн, або "Нафтогазу" і "Газпрому", а ринкова ціна, яка формується від ціни західної біржі, дає можливість говорити про те, що ціна газу вже є сьогодні прозорою і абсолютно відкритою", - підкреслив глава уряду.

За його словами, існування пільгового газу завжди породжувало корупцію та зловживання. "Різниця у ціні завжди компенсувалася з державного бюджету і за тих, хто мав палаци, і за тих, хто має маленьку квартиру. Це була абсолютна відсутність будь-якої соціальної справедливості... Єдина ціна дає можливість усім тим, хто має високі доходи, заплатити повну ціну не за рахунок бідних людей, а всі люди, які мають невисокі статки, отримають компенсацію від держави у вигляді субсидій, які будуть призначатися автоматично. Це буде прозоро, це буде чесно і це буде адресно", - підкреслив Гройсман.

Крім того, ринкова ціна на газ також дасть змогу збільшити власний видобуток газу до 2020 року за плановими показниками на 8 млрд куб., повідомив Прем'єр-міністр. "Це буде означати, що Україна за цей період часу може стати повністю енергонезалежною. А навіть якщо й імпортувати газ, то не у великій кількості", - зазначив він.

Глава уряду сказав, що рішення про ринкову ціну на газ зазнає значної критики з боку тих, хто отримував прибуток з існування корупційних схем. "Популісти кричать, що все пропало. Я хочу запевнити всіх українських громадян: нічого не пропало. Ви не будете сплачувати більше, оскільки держава через механізми прозорих субсидій забезпечить компенсацію тим, хто потребує", - заявив він, зазначивши, що громадяни з невисоким доходом не платитимуть більше 10% від доходів.

Гройсман ознайомився із виробничими потужностями Шебелинського газопереробного заводу з виробництва дизпалива та бензинів класу ЄВРО-4, а також із роботою Червонодонецької компресорної станції. Він також зустрівся із трудовим колективом ПАТ "Укргазвидобування" та керівництвом компанії.