Росії не місце в ООН: у Тбілісі вивісили банер із закликом «примусити РФ заплатити»

Фото, відео

У п’ятницю, 1 березня, у столиці Грузії українські та грузинські активісти у співпраці з ініціативною групою #unrussiaUN провели акцію, щоб привернути увагу до злочинів Росії, які вона коїла протягом більш ніж 30 років.

Як повідомили Укрінформу організатори, своєю акцією активісти також нагадали світу, що РФ і донині незаконно займає місце СРСР в Організації Об’єднаних Націй. Для цього вони вивісили банер, який закликає «примусити Росію заплатити» на мосту Миру в Тбілісі. На банері є QR-код, який веде на петицію «Kick Russia out of the UN» на платформі change.org. 

Створена українцями петиція вже набрала майже 400 тис. підписів. Також на сайті ініціативи #unrussiaUN зібрано відповідну доказову базу. Зокрема, про статтю 23 Статуту ООН, у якій зазначено, що Радянський Союз досі існує, а Росія взагалі не згадується.

«Важливо пам'ятати, що без визнання незаконної присутності Росії в ООН і, відповідно, в Раді безпеки ООН, засудження російських військових злочинців, репарації та компенсації Україні (навіть у разі зміни режиму в Росії) залежатимуть від доброї волі Росії, а не визначатимуться легітимною судовою процедурою. Також видалення РФ з ООН надасть Україні можливість скористатися законними механізмами отримання всіх заморожених коштів Росії, за зразком Кувейту 1991 року», – наголошується у повідомленні організаторів акції.

Читайте також: Росію можна виключити з ООН - литовський правник назвав механізм

Як повідомляв Укрінформ, Комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва у 2024 році разом з МЗС працюватиме над залученням якнайбільшої підтримки в ООН ініціативи України щодо проходження Росією процедури набуття членства в ООН і Радбезі згідно зі Статутом Організації. 

Раніше Україна неодноразово порушувала питання законності перебування Росії в ООН, оскільки в жодних документах Організації її членство не передбачено. Серед засновників ООН – Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Франція, Китай, Радянський Союз, які також є постійними членами Радбезу.

Для набуття членства в ООН відповідне рішення має підтримати Рада безпеки, за нього має проголосувати Генеральна асамблея не менш як двома третинами голосів.