Українці й надалі обирають Польщу як основний напрямок міграції – компанія EWL

Українці надалі обирають Польщу як основний напрямок економічної міграції, проте масового виїзду за кордон через втрату роботи в Україні та ракетні удари наразі не зафіксовано.

Про це повідомили Укрінформу експерти польської Міграційної платформи EWL.

Як підкреслили в компанії, з початку листопада на польському ринку праці спостерігається  зменшення кількості вакансій на 20% як наслідок росту витрат на енергоносії, спаду промислового виробництва у деяких сферах економіки та інфляції. А проте, у багатьох галузях польської економіки все ще не вистачає працівників, а рівень безробіття в РП залишається доволі низьким. Зокрема, за даними міністерства сім’ї та соціальної політики Польщі, рівень безробіття в жовтні становив 5,1%, тобто такий же, як і місяцем раніше – у вересні.

«Робота в Польщі є, проте кількість вакансій зменшилася порівняно з вереснем-жовтнем, коли вибір був ширшим. До сезонного спаду додався економічний чинник – деякі підприємства зменшують виробництво через вартість енергоносіїв і невпевненість у стабільній купівельної спроможності населення найближчим часом», – підкреслив директор міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Марцін Колодзейчик.

Читайте також: Польща готова прийняти нову хвилю українських біженцівмаршалок Сейму

Як зауважили в EWL, українці, які не знають польської мови та не мають досвіду, шукають роботу в галузі е-сommerce та логістиці. Це робота на складах, пов’язана із комплектацією замовлень. Проста фізична робота, де можна заробити сезонно або працюючи довгий термін, є на підприємствах харчової і переробної промисловості, а також на заводах автопрому (виготовлення деталей та аксесуарів для автомобілів).

Підкреслюється, що найбільше брак робочої сили відчуває транспортна галузь, де 61% компаній задекларували у жовтні, що це у значному ступені сповільнює їхню діяльність. За даними Польського економічного інституту, для 54% будівельних компаній нестача працівників є найбільшою перешкодою для функціонування, оскільки на будівельних майданчиках працювало багато чоловіків з України. Крім того, бракує висококваліфікованих працівників технічних спеціальностей (слюсарів, операторів машин тощо).

Читайте також: У Сеймі Польщі відкрили виставку «Українка»

Як свідчать дані Прикордонної служби Польщі, масовані ракетні удари у жовтні та листопаді і руйнування критичної інфраструктури не спричинили масового виїзду українців за кордон.

«У Польщу й інші країни ЄС їдуть переважно працювати. Ті ж українці, які наразі працюють за кордоном, поки в очікуванні розвитку ситуації на Батьківщині і вирішують: залишатися за кордоном на свята та працювати чи повертатися додому», – розповідає Колодзейчик.

Між тим, в EWL зауважили, що через зростання цін поляки знову активно почали їздити на заробітки у західні країни ЄС. Лише за рік інтерес до пропозицій роботи за кордоном зріс вдвічі. За даними сайту OLX, з початку року понад 340 тис. поляків зв’язалися з рекрутерами, які пропонують роботу за межами країни. Найчастіше поляки їдуть до Німеччини та Британії. Як зауважив Колодзейчик, в EWL помітили, що найбільше роботою за кордоном поляки стали цікавитися з вересня, коли інфляція стала дуже відчутною для польських родин.

«Різниця між заробітками в Польщі та на Заході є наразі суттєвою, тому поляки почали знову шукати можливостей заробити за кордоном», – резюмував Колодзейчик.

За приблизними даними, у Польщі перебуває до 1,3 млн громадян України, які прибули після 24 лютого. Загалом, у країні може перебувати приблизно 3,5 млн українців.

Як повідомляв Укрінформ, у Польщі за спрощеною процедурою працюють близько 650 тис. громадян України.