Канада пам'ятає: посадовці вшанували пам'ять жертв Голодомору в Україні

Відео

Міжнародна спільнота має докласти зусиль для недопущення зловживань владою, що свого часу призвели до Голодомору в Україні.

Про це йдеться у відеозверненні прем’єра канадської провінції Альберта Джейсона Кені, записаному з нагоди Дня пам’яті жертв Голодомору.

“Ми приєднуємося до усіх вихідців з України у заклику до збереження пам’яті загиблих. Ми згадуємо їх та зобов’язуємося боротися проти зловживань державною владою, що призвели до цього жахливого злочину”, - сказав Кені.

Він наголосив, що комуністичний режим не лише навмисно винищував українців голодом, а й намагався знищити усі згадки про це. “На щастя, після падіння комуністичного режиму було знайдено архіви, які продемонстрували масштаб цього зла, спланованого й втіленого поплічниками Сталіна”, - зазначив прем’єр.

Своє звернення він завершив словами українською мовою: “Вічная пам’ять”.

Водночас, міністр оборони Канади Харджит Саджан разом із українським колегою Андрієм Загороднюком узяв участь у церемонії вшанування жертв Голодомору, що відбулася під час Міжнародного безпекового форуму у Галіфаксі.

Читайте також: У центрі Вашингтона запалили свічки пам'яті про мільйони жертв Голодомору

«Нині ми вшановуємо загиблих під час Голодомору. Канадці підтримують українців, наших друзів та партнерів. Ця систематична спроба зламати український народ зазнала поразки, але лише після мільйонів смертей», - написав він у Тwitter.

Саджан додав, що Канада «пам’ятає й завжди буде поруч із українцями”.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо у зверненні з нагоди 86-их роковин Голодомору заявив, що Канада рішуче підтримує Україну у її боротьбі за захист власного суверенітету.

Канада у 2008 році стала першою державою після України, яка визнала Голодомор актом геноциду українців. Відтоді у країні на офіційному рівні відзначається День пам’яті жертв Голодоморів.