МКІП пропонує внести до списків ЮНЕСКО ще два елементи нематеріальної культурної спадщини

Міністерство культури та інформаційної політики України направило два подання на розгляд Міжурядовому комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Як передає Укрінформ, про це пресслужба МКІП повідомила у Фейсбуці.

У міністерстві зауважили, що до Списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує термінової охорони, подано «Традицію поліської «дудки-викрутки» на Рівненщині».

«Це – музичний інструмент, назва якого походить від способу його виготовлення: дудку робили з гілки сосни, викручуючи її середину. Виготовлення інструменту вимагало знань про деревину, час її дозрівання, її структуру», - додали в МКІП.

Крім того, до Реєстру кращих практик охорони нематеріальної культурної спадщини подано «Практику з охорони «Традиції Щедрого вечора в Україні» засобами формальної та неформальної освіти», яка бере початок з 2014 року.

Читайте також: ЮНЕСКО ухвалило програму надзвичайної допомоги Україні

Метою номінації є показати роль і значення нематеріальної культурної спадщини на прикладі вказаної традиції як чинника стійкості, а також продемонструвати культурне розмаїття традицій і звичаїв, досвід поєднання знань і вмінь досвідчених носіїв.

«Підтримуючи ініціативу громад, ми підтримуємо їх прагнення зробити живу спадщину більш видимою, демонструємо, що жива спадщина відіграє вирішальну роль як основа ідентичності, добробуту та сталого розвитку громад, а також взаєморозуміння між громадами та суспільствами», – зазначив т. в. о. міністра культури та інформаційно політики Ростислав Карандєєв.

Як повідомляв Укрінформ, Україна у 2023 році подала три елементи нематеріальної культурної спадщини на включення до списків ЮНЕСКО, а Національний перелік поповнився 31-м новим елементом.