Амстердам поверне спадкоємцям картину, продану в нацистську окупацію

Влада Амстердама поверне спадкоємцям єврейського торговця швейними машинками Емануеля Левенштейна картину Василя Кандинського 1909 року, що висить в Стеделійк-музеї.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на The Art Newspaper.

“Після тривалого спору. Амстердам поверне єврейській родині картину Кандинського, продану в нацистську окупацію”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що таке рішення скасовує попередню позицію міста відхилити позов спадкоємців. Місто хотіло відмовити спадкоємцям після рекомендації Нідерландського комітету з реституцій, наданої у 2018 році. Минулого року критиковане рішення комітету підтримав суд. Але намір відхилити позов спадкоємців викликав критику політики нідерландського уряду.

«Ми маємо історію як місто, і разом з нею покладається велика відповідальність за боротьбу з несправедливістю та непоправними стражданнями, завданими єврейському населенню під час Другої світової війни. Місто виступає за чесну та чітку політику реституції, повертаючи якомога більше награбованого мистецтва законним власникам або спадкоємцям власників”, - наголосили мер Амстердама Фемке Хальсема та заступник міського голови Турія Меліані.

Читайте також: У замку на Тернопільщині експонують живописні полотна про Пінзеля

Картина Кандинського була продана в жовтні 1940 року, можливо, сином Левенштейна Робертом або його дружиною. Роберт Левенштейн емігрував до Франції у 1939 році, а потім утік до США у 1940 році, рятуючись від нацистів.

Василь Кандинський — живописець, графік і теоретик мистецтва. Він жив та творив в Україні, Німеччині, Франції та Росії. Кандинський вважається першим абстракціоністом.

Народився 16 грудня 1866 року в Москві в родині комерсанта, а через п'ять років із сім'єю переїхав до Одеси. Художню освіту отримав у Києві, вчився у Миколи Пимоненка в художній школі Мурашка.

Фото: Stedelijk Museum