Як «Жовтень» відзначить 90-річчя: у кінотеатрі анонсували програму

Один з найвідоміших кінотеатрів столиці «Жовтень» цьогоріч відзначає 90-річчя.

Про це Укрінформу повідомили організатори.

«Впродовж року ми проводили ювілейні активності, а 10 вересня плануємо урочисте святкування ювілею», - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, у програмі заходу 10 вересня - червоний хідник; відкриття пам’ятного знака на фасаді кінотеатру; відкриття фотовиставки про історію кінотеатру; урочистості за участі представників МКІП, Держкіно, відомих кіномитців та представників кіноіндустрії; творча зустріч та передпрем’єрний показ фільму «Між нами» режисерки Соломії Томащук.

Читайте також: Голова Держкіно зустрілася з евакуйованою з Афганістану режисеркою

Як нагадали організатори, 29 січня 1931 року в кінотеатрі відбувся перший кінопоказ. Прем’єрним фільмом став «Гегемон» режисера Миколи Шпиковського виробництва Київської кінофабрики. Перша назва кінотеатру – «Дев’яте Держкіно». За свою історію будівля жодного разу не змінювала свого призначення.

У своїй новітній історії, що веде відлік від 2000 року, кінотеатр посів особливу нішу в кінематографічному просторі – він став «кінодомом», куди глядачі приходять за найкращими зразками світового та вітчизняного кіно, різноманітними фестивальними програмами, передпрем'єрними показами. Тут проходять творчі зустрічі та ретроспективи фільмів.

Особливістю репертуарної політики кінотеатру є особлива увага до вітчизняного кінематографа. На великих екранах мали змогу представити свої роботи режисери-початківці та корифеї українського кінематографа. Сьогодні кінотеатр продовжує політику поєднання мейнстріму та артхаусного кіно - з націленістю на європейське та українське кіно. У 2019-2020 роках продемонстровано понад 50 нових українських фільмів, практично всі, що були випущені на екрани країни.

Читайте також: Трилер «Між нами» показали на Одеському кінофесті, у прокат стрічка вийде 2022 року

Також зазначається, що з 2007 року кінотеатр «Жовтень» є учасником програм Міжнародної мережі кінотеатрів «Європа Сінема», чим доводить відповідність рівня послуг міжнародним стандартам. З 1 січня 2021 року є дійсним членом мережі цієї організації. «Жовтень» - єдиний кінотеатр в Україні, що синхронізує свою роботу з європейською кінотеатральною спільнотою і з 2017 року бере участь в міжнародному фестивалі «День арткіно Європи» під егідою Міжнародної конфедерації артхаусних кінотеатрів (CICAE) у партнерстві з асоціацією «Європа Сінема».