До 400-річчя Хотинської битви майстер створив з лози панно із козаками та велетенську писанку

Фото

У Чернівецькій області до 400-річчя Хотинської битви майстер лозоплетіння створив панно із зображенням запорізьких козаків та велике яйце-писанку з орнаментом Хотинської фортеці.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомляє місцеве видання "Хотинські вісті", передає Укрінформ.

"Знаний майстер лозоплетіння у третьому поколінні Олександр Бродовінський до відзначення 400-річчя Хотинської битви створив панно із зображенням запорізьких козаків, які б’ють у бойові литаври, а також велике яйце-писанку з орнаментом стін нашої славетної фортеці", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Олександр продовжує традицію свого роду і навчає свого онука Юрчика виплітати вироби з лози.

Читайте також: «Епоха Героїв»: у Межибожі готуються до фестивалю середньовічної культури

"Мене часто запитують: «Для чого ти це робиш? Кому це потрібно?». Завжди відповідаю, що для людей. Та й мені самому цікаво, що може з цього вийти. Я вирішив відійти від ужиткового лозоплетіння і робити щось цікавіше – художні образи у вигляді картин. Викладав їх світлини у соцмережі і отримав моральну підтримку. Багатьом людям подобалося, і це мене надихнуло", - цитує видання слова майстра Бродовінського.

Він розповідає, що робота із цим матеріалом має свою специфіку, адже існує більше 300 сортів лози і кожен сорт має свої можливості, свою структуру.

"Сам процес роботи мене захоплює, бо набагато цікавіший, ніж підготовка, він займає приблизно 2 тижні. А ось заготівля матеріалу потребує більше часу", - додав майстер.

Починають заготовляти лозу із пізньої осені, коли вже листя опаде і наступають заморозки. Вдома кожен прутик потрібно обрізати, почистити, розділити на три-чотири частини, стягнути серцевину, щоб була тільки лозова стрічка. А також висушити, зварити тощо.

Як повідомляв Укрінформ, у Чернівецькій області цієї осені проведуть триденний фестиваль до відзначення 400-річчя Хотинської битви, де відтворять тогочасні бої за участі гостей із Литви, Польщі, Румунії, Молдови та Туреччини.