У Верховині показали раритети з бібліотеки Вінценза, які повернулися до України

Фото

У Верховині презентували понад сотню раритетних видань з бібліотеки письменника і філософа Станіслава Вінценза.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють на сторінці міжнародного форуму Via Carpatia у Фейсбуці.

«У Музеї Гуцульщини презентували повернення бібліотеки Станіслава Вінценза до України… Загалом збірка включає майже тисячу раритетних книжок. Серед них унікальні видання Гомера, Данте, Шекспіра, Платона. А також примірники з автографами та посвятами сучасників та приятелів письменника – Єжи Ґедройця, Чеслава Мілоша, Юзефа Чапського, Ґустава Герлінґ-Ґрудзінського, численних французьких, німецьких, американських інтелектуалів. Зараз у Верховині представляємо понад сотню з них», - йдеться у повідомленні Via Carpatia.

У Верховині показали раритети із бібліотеки Вінценза, які повернули Україні/Фото: Via Carpatia, Facebook

Тут зазначають, що бібліотека Вінценза повернулася до України зусиллями мецената, народного депутата Миколи Княжицького. Більшу частину цієї колекції нині зберігають в Українському католицькому університеті.

Читайте також: У Львові презентували книгу про наймолодшого сина Івана Франка

«Ці книги – ті з бібліотеки Вінцензів, які не згоріли в пожежі 1915 року і які Станіслав Вінценз взяв із собою, коли разом з родиною 1940 року за допомоги гуцулів тікав від переслідувань сталінської системи зі своєї рідної Криворівні через Чорногору в Угорщину», - зазначають на сторінці Via Carpatia.

За їхньою інформацією, презентувати частину книг з бібліотеки Вінценза у Верховині стало можливим за допомоги Українського інституту книги, який підтримав Літературно-мистецьку зустріч «Коло Вінценза».

Стані́слав Ві́нценз - польський письменник, філософ, перекладач. У 1930 р. почав писати головний твір свого життя — чотиритомну епопею про Гуцульщину «На високій полонині». 1936 року він власним коштом біля батьківської хати у Слободі-Рунґурській, що на Коломийщині, встановив один із перших у світі пам'ятник Івану Франку.

Читайте також: Вийшов другий том спогадів мовознавця Юрія Шевельова

Via Carpatia - щорічний Міжнародний форум Центральної та Східної Європи, започаткований 2018 року. Форум - масштабна подія, яка складається з фестивалів, концертів, виставок, майстер-класів та інших заходів за участі українських та закордонних виконавців і учасників. Науково-практична частина включає конференцію «Коло Вінценза», де обговорюють проблеми розвитку Карпатського регіону, політичні, культурні, екологічні та інші питання.