П’ять книжок для літнього читання від Білла Гейтса

Огляд

Білл Гейтс порадив книжки, які він рекомендує прочитати під час літньої відпустки. 

Список з’явився в його блозі.

«За останній час я прочитав кілька приголомшливих книжок. Коли я складав цей список з п’яти творів, якими ви, можливо, захочете насолодитися цього літа, я усвідомив, що деякі з них порушують великі питання. Що визначає генія? Чому погані речі відбуваються з хорошими людьми? Звідки походить людство і куди ми йдемо?», – розповів Гейтс у своєму блозі та додав, що всі п’ять книжок об’єднує те, що вони легко читаються.

Отже, до списку потрапили:

«Леонардо да Вінчі» Волтера Айзексона

Фото: @insignis_media

Гейтс називає Леонардо «одним з найцікавіших людей всіх часів». Хоча сьогодні він більш відомий як художник, Леонардо мав абсурдно широкий спектр інтересів: від анатомії людини до театру. Айзексон «зібрав в одну книжку всі найсильніші сторони генія і пояснив, що саме робить його настільки винятковим». Засновник Microsoft також радить прочитати й інші біографічні праці автора – про Альберта Ейнштейна та Стіва Джобса. «Ейнштейн. Життя і всесвіт генія» та «Стів Джобс. Біографія засновника компанії Apple» є в українському перекладі.

Читайте також: Видавництво "Віват" на Книжковому Арсеналі: 20 новинок

«Все стається з певної причини та інші брехні, які мені подобалися» Кейт Боулер

Фото: @thriftybibliophile

Коли у професорки Кейт Боулер діагностували пізню стадію раку товстої кишки, вона «почала розмірковувати, чому так сталося. Чи це не перевірка на силу характеру? Висновки надзвичайно сумні, але водночас ця книжка – дотепні мемуари людини, яка поступово наближається до смерті», – пише Білл Гейтс.

«Лінкольн у Бардо» Джорджа Сондерса

Фото: @cozybookmoments

«Я думав, що знаю все, що потрібно знати про Авраама Лінкольна, проте книжка Сондерса змусила мене переосмислити деякі моменти його життя, - зізнається засновник Microsoft. - Я інакше глянув на те, як на Лінкольна тиснув подвійний тягар горя (через смерть сина – уточн.) та відповідальності. Це одна з тих захопливих, двозначних книжок, які хочеться обговорити з друзями після прочитання».

Ця книжка отримала Букерівську премію у 2017 році. Видавництво Старого Лева планувало перекласти цю книгу до кінця року.

Читайте також: "Старий Лев" на Книжковому Арсеналі: 20 книжок для літньої відпустки

«Історія походження: велика історія всього» Девіда Крістіана

Фото: @the_spines

У своїй попередній книзі «Велика історія» автор розповідає історію Всесвіту від Великого вибуху до складних суспільств сучасності, об'єднуючи ідеї та докази з різних дисциплін в єдину розповідь. «Історія походження» - це чудове введення до «Великої історії». 

«Після прочитання книги ви навчитеся глибоко цінувати місце людства у Всесвіті», – пише Білл Гейтс про цю книгу.

Читайте також: «Наш формат» на Книжковому Арсеналі: 25 книжок, які зроблять вас кращими

«Фактологія. 10 хибних уявлень про світ, і чому все набагато краще, ніж ми думаємо» Ганса Рослінга, Улі Рослінг та Анни Рослінг-Рьонлюнд

Фото: @irinyurch

Гейтс рекомендує цю книжку з першого дня, як вона була опублікована. Один з авторів книжки – відомий лікар Ганс Рослінг –  помер торік. «Він пропонує проривний спосіб розуміння базових істин про світ – як життя стає кращим, а де де світ все ще потребує поліпшення. У розповідь автор вплітає незабутні анекдоти зі свого життя. Це остаточне, кінцеве слово від чудової людини й одна з найкращих книжок, які я коли-небудь читав», – пише бізнесмен.