Уряд доручив змінити правила відбору на Євробачення

Кабінет міністрів доручив Держкомтелерадіо разом із Національним суспільним телебаченням удосконалити правила відбору представника від України на Євробачення.

Відповідне рішення ухвалено за ініціативи віце-прем'єр-міністра В'ячеслава Кириленка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Проект урядового рішення, який запропонував Кириленко, звучить так: "Держкомтелерадіо разом із Національним суспільним телебаченням України - забезпечити вдосконалення правил відбору представника від України для участі у пісенному конкурсі "Євробачення" з урахуванням обставин, які викликали широкий суспільний резонанс під час проведення відбору представника України у 2019 році".

Віце-прем'єр додав, що широкі кола української громадськості обурені участю у відборі співаків, які гастролювали в Росії.

Рішення уряду також передбачає звернення до Верховної Ради з проханням невідкладно розглянути та ухвалити проект закону про особливості провадження гастрольно-концертної діяльності особами, які беруть участь у видовищних заходах на території держави-агресора та на тимчасово окупованій території України.

Читайте також: Перевіряти учасників відбору на Євробачення мають "інші служби" — СТБ

Як повідомляв Укрінформ, у фіналі Нацвідбору на Євробачення перемогла співачка Maruv (Ганна Корсун), яка отримала найбільшу кількість балів серед шести конкурсантів. Це викликало скандал, причиною якого стало запитання - яким чином до конкурсу були допущені виконавці, що гастролюють в РФ.

Переможниця національного відбору мала підписати договір із Національною суспільною телерадіокомпанією Україною. Одна з умов угоди – відмова від гастролей у РФ, які співачка запланувала на квітень. Однак Національна суспільна телерадіокомпанія України та команда  Maruv не дійшли згоди щодо умов контракту, і співачка відмовилася їхати на конкурс.

Гурти Freedom-jazz та KAZKA також відмовилися від участі в цьому міжнародному пісенному конкурсі.

Водночас член правління Національної суспільної телерадіокомпанії Олександра Кольцова заявила, що Україна може не делегувати жодного учасника на пісенний конкурс Євробачення-2019.