Поширення кору в Молдові: влада оголосила "помаранчевий" рівень небезпеки

Прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп розкритикував органи охорони здоров'я і місцеві органи влади за несвоєчасну реакцію щодо попередження поширення кору; у країні оголошено "помаранчевий" рівень небезпеки.

Про це було заявлено під час екстреного засідання Національної комісії з питань охорони здоров'я, яке відбулося в Кишиневі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

"Безвідповідальні, насамперед, ті, хто виступають проти вакцинації дітей. Йдеться і про релігійні громади, і про батьків, і про місцеві органи влади, зокрема з села Нові Морени Унгенського району, які не вжили жодних заходів щодо попередження поширення захворювання. У Молдові є закон, відповідно до якого дітям, які не пройшли вакцинацію, заборонено відвідувати дитячі табори відпочинку, проте місцева влада, як і органи охорони здоров'я на місцях вважали за краще цим законом нехтувати", - відзначив прем'єр.

Читайте також: За півроку в Європі на кір захворіла 41 тисяча чоловік, 37 померли - ВООЗ

Міністр охорони здоров'я, праці і соціального захисту Молдови Світлана Чеботар заявила після засідання комісії, що в країні оголошено "помаранчевий" рівень небезпеки поширення кору. За її словами, занепокоєння викликає і той факт, що за останні кілька років у Молдові істотно скоротилася кількість дітей (з 95% до 87%), які проходять вакцинацію проти кору.

Глава Міністерства освіти, науки і досліджень Моніка Бабук відзначила, що до початку нового навчального року всім дітям необхідно буде пройти вакцинацію. Діти, які не пройшли вакцинацію, не будуть допущені до шкільних занять.

Читайте також: В Україні від кору померла ще одна дитина - МОЗ

Згідно з останніми статистичними даними, кількість дітей, інфікованих кором, досягла 56 осіб, а 86 неповнолітніх дітей з вираженими симптомами цього захворювання перебувають під постійним наглядом лікарів. Більшість випадків зараження були зареєстровані в Чадир-Лунзькому районі на півдні Молдови.

Перший масовий випадок захворювання кором був зафіксований в одному з дитячих таборів Унгенського району, де відпочивали діти з Чадир-Лунги. За попередніми даними, табір належав одній з місцевих релігійних громад, представники якої виступають проти вакцинації дітей. Табір відпочинку працював без відповідної ліцензії місцевих органів влади.

Читайте також: На Вінниччині через кір закрили табір відпочинку

За цим фактом порушено кримінальну справу. Табір закрито.

"Помаранчевий", передостанній за ступенем небезпеки, рівень був введений у зв'язку з тим, що, окрім Чадир-Лунги, окремі одиничні випадки захворювання кором були зареєстровані в Кагульському, Вулканештському, Тараклійському(південь Молдови), Унгенському, Страшенському і Ніспоренському (центральна частина) районах. Цей рівень небезпеки передбачає вжиття екстрених заходів щодо попередження поширення захворювання, аби уникнути виникнення епідемії кору.