В Укрінформі презентували книгу "#КримНаш. Історія російського міфу"

Фото

Кримський історик і публіцист Сергій Громенко презентував книгу «#КримНаш. Історія російського міфу".

Захід проходив у стінах Укрінформу.

"Одразу скажу, що обговорювати на презентації книжку, яку ще ніхто не читав - погана ідея. Значно важливіше говорити саме про ту проблему, через яку книжка з'явилась, і про шляхи розв'язання цієї проблеми, адже в  Росії протягом останніх 400 років формувався "кримський міф", - заявив Громенко.

Як зазначає сам автор, книга присвячена розвінчанню міфів про те, що "Крим – це споконвічна російська земля", що "кримські татари і українці не мають відношення до Криму", і що "півострів подарував Хрущов у обхід всіх законів".

Презентація книги "#КримНаш. Історія російського міфу" / Фото:

"Я хочу подякувати всім, хто опікується темою Криму сьогодні. Нарешті ми почали отримувати той контент, який стверджує місце кримських татар і українців у Криму, який стверджує, що Крим є частиною нашої держави, і лише таким є його майбутнє", - додав член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський.

Перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова зауважила, що книгу вже переклали англійською мовою, і очікується переклад російською та іншими мовами: "Для нас ця книга є абсолютно чітким практичним інструментом підняття кримської теми в першу чергу на світовій арені. Ми плануємо переклад книги російською мовою та іншими мовами для того, щоб українські дипломати мали чіткий інструмент розповсюдження нашого наративу".

Автор книги також додав, що наразі реальної можливості презентувати видання в окупованому Криму немає з міркувань безпеки.

"Той, хто спробує провезти таку книжку у Крим, ми розуміємо, наражатиметься на цілком реальну фізичну небезпеку. Саме тому електронні версії трохи згодом будуть у вільному доступі. У світовій мережі, як ми знаємо, ніщо не зникає, а тому, можливо, колись і до якихось російських "колег" донесе течією цю книгу, хай і в них "підгорає", - резюмував Громенко.

Читайте також: Інтелектуали України і Польщі: ворожнечу між двома народами провокує Кремль

У книзі описано всі найпоширеніші міфи як спроби виправдати агресивну політику щодо Криму з боку Російської Федерації. Видання створено для політиків, громадських діячів, істориків та журналістів за підтримки Міністерства інформаційної політики України.