У Росії оскаржують у суді заборону "Смерті Сталіна"

Правозахисник із російського регіону Комі Ернест Мезак оскаржив рішення Міністерства культури країни про відкликання прокатного посвідчення у фільму «Смерть Сталіна».   

Відповідний позов подано до Сиктивкарського міського суду, заявив Мезак в інтерв’ю радіостанції «Ехо Москви», інформує Радіо Свобода.

У позові, зокрема, зазначається, що російський Мінкульт порушив статтю 10 Європейської конвенції з прав людини, яка гарантує свободу висловлення думок і право на отримання інформації культурно-розважального характеру.

Мезак зазначив, що положення про видачу прокатних посвідчень, на яке посилається Мінкульт, не може бути застосоване. Правозахисник стверджує, що цей документ дозволяє відкликати прокатне посвідчення у фільмів тільки після початку прокату. «Крім того, підставою для відкликання має бути наявність у фільмі інформації, поширення якої забороняється російським законодавством», – сказав Мезак.

За його словами, у міністерства не було достовірних відомостей про те, що фільм може містити заборонену інформацію, бо він був направлений на додаткову експертизу.

Читайте також: Російський "КіноСоюз" вважає скасування показу "Смерті Сталіна" цензурою

Як повідомлялося, сатирична комедія британського режисера Армандо Яннуччі «Смерть Сталіна» розповідає про боротьбу за владу в СРСР після смерті Йосифа Сталіна 1953 року. Спочатку фільм отримав прокатне посвідчення в Росії, однак 23 січня Міністерство культури країни скасувало показ, пояснивши це зверненням «групи юристів», які побачили у фільмі ознаки екстремізму і визнали, що він ображає пам’ять загиблих.

У відомстві заявили, що пропонували прокатнику перенести прем’єру на півроку в зв’язку з річницею Сталінградської битви. Перевірити фільм на екстремізм попросили Генпрокуратуру Росії.

Фото: volgafilm.ru