Російський

Російський "КіноСоюз" вважає скасування показу "Смерті Сталіна" цензурою

Укрінформ
Громадська організація російських кінематографістів «КіноСоюз» має намір подати до суду на Міністерство культури Росії через скасування показу сатиричної комедії Армандо Іаннуччі «Смерть Сталіна».

Про це йдеться на сайті організації. 

"КіноСоюз висловлює категоричний протест проти використання прокатних посвідчень як цензурного інструменту і наполягає на тому, щоб нинішній порядок видачі прокатних документів, що дає окремим «впливовим» особам можливість на власний розсуд переносити випуск фільмів або зовсім не випускати їх в прокат, був скасований як такий, що суперечить положенню Конституції РФ про заборону цензури, і замінений повідомним порядком. За нашим переконанням, приймати рішення про заборону фільмів може тільки суд", - йдеться у заяві.

Читайте також: Відомі російські журналісти побилися в ефірі через Сталіна

Уточнюється, що на даний момент «КіноСоюз» веде консультації з юристами, і планує подати заяву до суду за фактом використання прокатних посвідчень як інструменту цензури - на прикладі відкликання у фільму «Смерть Сталіна» прокатного посвідчення, виданого дистриб'юторові «Вольга» 17 січня.

"Смерть Сталіна" розповідає про боротьбу за владу в СРСР після смерті генерального секретаря в 1953 році. Спочатку картина отримала прокатне посвідчення, проте 23 січня Міністерство культури скасувало показ, пояснивши це зверненням "групи юристів", які побачили у фільмі ознаки екстремізму і визнали, що він ображає пам'ять загиблих.

У відомстві також заявляли, що пропонували прокатникові перенести прем'єру на півроку «у зв'язку з річницею Сталінградської битви».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-