Держпідтримка українського кіно сприятиме його ренесансу - Розенко

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко переконаний, що посилення державної підтримки кінематографії сприятиме ренесансу українського кіно.

Про це повідомляє Урядовий портал.

«Протягом останніх двох років ми суттєво посилили державну підтримку українського кінематографу. Лише цьогоріч було виділено 0,5 мільярда гривень. Переконаний, що ми станемо свідками ренесансу українського кіно», - зазначив Розенко.

Він підкреслив, що українські фільми, зняті в тому числі державним коштом, посідають чільне місце на світових екранах.

«Українське кіно було гідно представлене на Каннському фестивалі, а режисер фільму «Межа» отримав Кришталевий глобус за найкращу режисерську роботу 52 міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах», - нагадав Розенко.

Окрім того, віце-прем'єр-міністр підкреслив, що світова прем'єра українсько-італійського фільму «Ізі» режисера Андреа Маньяні з успіхом пройшла на фестивалі у Локарно у Швейцарії.

Стрічку було також створено за підтримки Держкіно України, Міністерства культури Італії та регіонального аудіовізуального фонду Фріулі-Венеція-Джулія. 

Виробництвом займалися компанії Fresh Production Group (Україна), Вartlebyfilm та PilgrimFilm (Італія).

«Прем'єра відбулася у найбільшому кінозалі Локарно, який вмістив в себе більше трьох тисяч глядачів. Стрічку номіновано одразу у п'яти номінаціях у конкурсній програмі «Конкурс справжніх кінематографістів», - зазначив Розенко.

Він також нагадав, що на 24 серпня запланована прем'єра ще одного фільму українського виробництва - стрічки «Червоний» - екранізації однойменного роману Андрія Кокотюхи. Режисером фільму став Заза Буадзе, а в головній ролі - Микола Береза., Події у ній розгортаються у 1947 році. 

Читайте також: На Одещині за участі України, Грузії, Литви та Польщі стартують зйомки фільму «Антон»

«Головний герой - воїн УПА Данило Червоний - потрапляє у сталінський табір, де йому доводиться пройти крізь пекло та нелюдські каторги, переслідування кримінальних ватажків, підлість, зраду та відчай. Попри це чоловік знаходить у собі сили протистояти репресіям начальника табору та робить спробу вирватися на волю, піднявши перше повстання», - інформує Урядовий портал.