Скульптор Дяченко каже, що його пам'ятник жертвам Голодомору вартий уваги

Відомий український скульптор Олександр Дяченко, проект якого переміг 2009 року на конкурсі на кращий дизайн пам'ятника жертвам Голодомору 1932-33 років, який мав бути встановлений у Вашингтоні, сподівається, що його "Розбитий глобус" все-таки буде реалізований. 

Про це він заявив у коментарі кореспондентовы Укрінформу у вівторок під час відкриття виставки сучасної української скульптури у Національному заповіднику "Софія Київська".

"Після того, як я виграв конкурс, у нас були вибори президента і новий президент буквально через пару місяців сказав, що Голодомору в Україні не було. А коли через кілька років ця тема знов стала актуальною, про того, хто виграв конкурс, мабуть, уже забули. І реалізували проект архітектора з міста Вашингтон, яка посіла в конкурсі друге місце. Така історія, пов'язана із змінами в політиці", - сказав Дяченко.

Водночас він висловив переконання, що його модерний задум заслуговує на втілення.

"Щодо проекту, я би хотів, щоб він де-небудь був реалізований. Якщо це не у Вашингтоні, то все одно пам'ятник про Голодомор можна поставити багато де. Він міг би стояти і в Україні", - сказав  Дяченко.

Як повідомляв Укрінформ, у 2011 році Україна повернулася до питання спорудження у Вашингтоні пам'ятника жертвам Голодомору 1932-33 років, встановити монумент планувалося до жовтня 2013-го на виділеній ще 2006 року федеральним законом США земельній ділянці.

Проект Дяченка мав бути органічно вписаний у зелений трикутник скверу в центрі Вашингтона. На постаменті мала бути куля, символ гармонії, але з відсіченою частиною, що означало б порушення гармонії і руйнацію світу або надрізану хлібину, таку недосяжну для людей, які помирали з голоду. Яскраво-червона фактура граніту мала викликати ще один асоціативний ряд - кривавої рани. Текст на одній з граней постаменту: "Пам'яті мільйонів українців, які загинули від штучного голоду 1932-33 років" українською і англійською мовами. Ще один напис - "Зникнення одного народу руйнує цілісність світу" - мав пояснювати суть пам'ятника.

Натомість у листопаді 2015 року в американській столиці відкрили пам'ятний монумент, автором якого є архітектор Лариса Курилас.