Дієвий посередник: Туреччина могла б допомогти з кримськими політв'язнями - Лубінець

Ексклюзив

Туреччина могла б допомогти Україні у питанні повернення саме кримських політв'язнів.

Про це уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець заявив у інтерв'ю Укрінформу, відповідаючи на питання, хто міг би допомогти Україні у питанні повернення саме кримських політв’язнів.

«Туреччина. Я бачу станом на зараз тільки одного дієвого посередника, який показував, що він може це зробити. До нас поверталися політв’язні, зокрема й з числа кримських татар, саме за посередництва Туреччини. Ми сподіваємось, що ця тенденція продовжиться й надалі», - зазначив він.

Відповідаючи на питання, скільки загалом налічується українців, яких росіяни затримали в Криму та на Донбасі до початку повномасштабної війни, Лубінець розповів, що йдеться про сотні українців.

Омбудсман заявив, що стосовно них українська влада традиційно не отримує від РФ інформацію.

Читайте також: У російських колоніях тримають 150 політв’язнів Криму - правозахисники

Відповідаючи на питання, чи підтримує Офіс уповноваженого із прав людини контакт з родинами цих бранців Кремля, Лубінець сказав, що вони завжди зустрічаються з тими сім’ями, які мають таке бажання.

Як повідомлялося, під час підсумкової пресконференції Президент України Володимир Зеленський сказав, що повернення полонених Росією кримчан практично не відбувається.