Лише перемога України та звільнення Криму зупинять подальші злочини москви — Чубаров

Лише перемога України та звільнення Криму зупинять подальші злочини москви, серед яких — геноцид кримських татар і українців.

Про це голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив під час виступу на першому парламентському саміті Кримської платформи, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Чубаров підкреслив, що упродовж восьми років окупації росіяни перетворюють захоплений ними Крим на військову фортецю, аби з території півострова здійснювати свої подальші експансійні плани та чинити агресію проти волелюбних народів.

“З метою укріплення своїх позицій в окупованому Криму російські карателі поставили собі за мету витіснити за межі Кримського півострова корінний кримськотатарський народ та етнічних українців, які залишаються вірними Українській державі. Одночасно москва спішно заселяє Крим громадянами росії, які, за планом кремля, мають забезпечувати російську присутність у криму навіть тоді, коли Збройні сили України звільнять Крим. Міжнародне співтовариство вже сьогодні має зайняти чітку позицію про необхідність деколонізації криму, яка має здійснюватися одночасно з деокупацією Кримського півострова”, - наголосив голова Меджлісу.

За його словами, надзвичайно важко передати глибину трагедії кримськотатарських та українських родин, які продовжують мешкати в окупованому Криму та чиїх дітей, синів, чоловіків російські окупанти незаконно позбавили волі на 12, 13 і більше років.

“Просто ви маєте знати: там, у Криму, сотні тисяч громадян України дослуховуються до кожного слова, вчитуються у кожне речення в документах, що схвалюють на форумах, засіданнях тощо”, - зазначив Чубаров.

Читайте також: Повернення українського прапора в Крим означатиме прихід на півострів ЄС – Зеленський

Він наголосив, що на півострові окупанти реалізують політику знищення та вбивства корінного кримськотатарського народу.

“Лише перемога України та звільнення Криму зупинять подальші злочини москви”, - наголосив Чубаров.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 25 жовтня, у хорватському Загребі проходить перший парламентський саміт міжнародної Кримської платформи. До участі в заході запрошені делегації з понад 50 країн та інституцій, загалом очікується близько 400 політиків з усього світу. Україна також запросила представників країн, які не є членами платформи, зокрема з Південної Америки, Африки та Азії.