росіянину повідомили про підозру за організацію перевезення награбованого зерна через Крим

Прокуратура АРК повідомила про підозру директору російської судноплавної компанії, який організовував маршрути перевезення награбованого українського зерна через тимчасово окупований Крим.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба прокуратури АР Крим та м. Севастополя.

«Прокуратура автономії повідомила про підозру генеральному директору російської компанії-власниці суден, що використовуються у схемі перевезення окупантами награбованого українського зерна через окупований Крим до третіх країн», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, підозрюваний, громадянин рф, обіймаючи посаду генерального директора судноплавної компанії «Крейн Марін Контрактор», організовував схеми маршрутів та керував незаконними порушеннями порядку в’їзду/виїзду з/на тимчасово окупований півострів.

Встановлено, що судна «Матрос Позиніч», «Михаил Ненашев» та «Матрос Кошка», які знаходяться у власності цієї компанії, з лютого по червень 2022 року заходили до закритого Севастопольського морського торговельного порту та виходили з нього задля перевезення награбованого українського зерна до третіх країн.

«Підозрюваний, усвідомлюючи протиправність своїх дій, керував процесом приховування маршрутів суден, таким чином капітани суден вимикали AIS (Автоматична ідентифікаційна система) та вносили до неї фіктивні відомості щодо курсу суден, які прямували нібито в порти рф, а не в закриті морські порти окупованого Криму», - розповіли у прокуратурі.

Дії підозрюваного кваліфіковано як організацію порушень порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї (ч. 3 ст. 27 та ч. 2 ст. 332-1 КК України).

Йому загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Як повідомлялося, чотирьом капітанам російських суден «Матрос Кошка», «Амур-2501», «Матрос Позинич», «Михаил Ненашев» оголошені підозри за незаконне вивезення награбованого українського зерна через тимчасово окупований Крим.