Окупанти залишили кримськотатарського активіста Енвера Кроша під арештом

У Криму окупаційний «верховний суд» залишив активіста Енвера Кроша, якого обвинувачують у справі «Хізб ут-Тахрір», під арештом.

Про це повідомляє Кримська солідарність із посиланням на адвоката Еміля Курбедінова, передає Укрінформ.

Зазначається, що "верховний суд" у Криму залишив активіста під арештом, відхиливши скаргу захисту. Слухання проводилось у закритому режимі. Суд обґрунтував це "інтересами безпеки", повідомив адвокат.

«Апеляційна судова колегія верховного суду» Криму ухвалила, що Крош має провести 2 місяці в СІЗО, згідно з рішенням Київського районного суду.

«Ці люди не злочинці. Енвер Крош у своєму виступі сказав, що він взагалі не розуміє, що він робить у слідчому ізоляторі, бо жодних злочинів не чинив. Йдеться про аудіозапис 2015 року у Джанкойській мечеті, де люди обговорювали релігійні теми, побутові теми, різні теми соціально-політичного характеру. І сьогодні йому за це загрожує до 20 років ув'язнення. І обрано саме такий запобіжний захід як СІЗО», - сказав Курбедінов, додавши, що вважає арешт тиском на свого підзахисного.

Як повідомлялося, рано вранці 11 серпня у Джанкої та Джанкойському районі Криму відбулися масові обшуки у кримськотатарських мусульманських активістів та кореспондента «Кримської солідарності» Вілена Темер'янова. Адвокатів не було допущено на слідчі дії, вони повідомили про точкове відключення їм мобільного зв'язку, наголошує Кримська солідарність.

Ісламську політичну партію «Хізб ут-Тахрір» було визнано терористичною 14 лютого 2003 року Верховним судом російської федерації у закритому судовому засіданні. Правозахисники вважають, що це рішення винесено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки у закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме фсб. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території України та більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

З січня 2015 року кримінальні "справи Хізб ут-Тахрір" почали порушуватися в Криму, який перейшов під фактичний контроль росії. В Україні діяльність партії не заборонена, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити у ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

Читайте також: У Криму окупанти за пів року провели 79 затримань

На думку правозахисників, членів організації переслідують не за підготовку державного перевороту та тероризм, а за публічні акції прихильників партії проти політичних репресій у Криму, системну критику російської влади та за масову нелояльність серед кримських татар у відповідь на події 2014 року.

Як повідомляв Укрінформ, кримського татарина Енвера Кроша, одного з викрадених у Криму 11 серпня, били півтори години, відповідальність за це несе співробітник фсб.

Ранок 11 серпня у Криму розпочався з незаконних обшуків у будинках семи кримських татар.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим засудило незаконні обшуки та викрадення громадян України у тимчасово окупованому Криму.