Суд надав дозвіл на заочне слідство щодо керівника «самооборони Криму»

Суд надав дозвіл на проведення заочного розслідування щодо одного із керівників «самооборони Криму», який підозрюється у вчиненні низки тяжких злочинів.

Про це у Телеграмі повідомила прокуратура АРК та міста Севастополя, передає Укрінформ.

«Прокуратура автономії отримала дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування (in absentia) відносно громадянина України, керівника 4 роти незаконного збройного формування «Самооборона Криму», який підозрюється у вчиненні ряду тяжких злочинів під час окупації півострова», - йдеться у повідомленні.

За інформацією прокуратури, у лютому 2014 року підозрюваний очолив один з підрозділів «самооборони Криму». Саме під його керівництвом члени цього НЗФ рали участь у захопленні міжнародного аеропорту у Сімферополі та інших адміністративних будівель, що надалі дало змогу російським військам контролювати повітряний простір над півостровом.

Крім того, за даними слідства, громадянин також причетний до викрадень і катувань кримських активістів, затримання журналістів та перешкоджання їхній роботі, спричинення тілесних ушкоджень тодішньому депутату Одеської обласної ради, а нині - народному депутату України.

Читайте також: У Криму «денацифікували» російського військового за одяг з літерою Z

Попередньо дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни), а також за ч. 5 ст. 260 (участь у складі незаконних збройних формувань) ч.1 ст.111 (державна зрада), ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканість України), ч. 2 ст. 127 (катування), ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі людини) та ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

Як повідомлялося, 1 липня ДБР скерувало до суду справи про держзраду двох суддів із Криму.