В окупованому ​​Криму ще сімох осіб судять за причетність до «Свідків Єгови»

В окупованому Криму “суди” продовжують переслідувати Свідків Єгови: цього разу жертвами "антитерористичного законодавства" росії стали ще 7 осіб.

Про це повідомляє у Фейсбуці "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

“Армянський та Ялтинський міські суди у Криму розпочали судові процеси за “організацію та фінансування екстремістської діяльності” проти Свідків Єгови – Тараса Кузьо, Дар'ї Кузьо, Петра Жильцова, Сергія Люліна, Тадевоса Манукяна, Олександра Дубовенка та Олександра Литвинюка”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: В окупованому Криму засудили ще одного «Свідка Єгови»

За даними “Кримської солідарності”, судочинство над подружжям Кузьо, Сергієм Люліним, Петром Жильцовим та Тадевосом Манукяном розпочалося 4 квітня 2021 р. у Ялтинському міському “суді”. Їх звинувачують за статтею 282.3 КК рф (Фінансування екстремістської організації), максимальне покарання може досягати 8 років позбавлення волі. При цьому Тадевоса Манукяна судитимуть заочно, слідство не виявило його місцезнаходження.

Процес над Олександром Дубовенком та Олександром Литвинюком розпочався 5 квітня 2021 р. в Армянському міському “суді”. Їм ставлять у провину частину 1 статті 282.2 КК рф (Організація екстремістської діяльності). Слідство стверджує, що вони використовували програмне забезпечення для здійснення відеоконференцзв'язку "Zoom" для залучення нових членів до забороненої організації.

Читайте також: Системні репресії перетворили Крим на «острів страху» - Кислиця

Як повідомлялося, кримінальну справу проти Тараса Кузьо було порушено у березні 2021 року слідчим відділу з кіберзлочинів так званого слідкому по Криму В. А. Новіковим. Батька двох неповнолітніх дітей звинуватили у фінансуванні екстремістської організації.

Силовики, зламавши двері, вилучили в сім'ї грошові заощадження, електронні пристрої та Біблії, а самого главу сім'ї затримали та відправили під домашній арешт.

Через кілька місяців кримінальну "справу" порушили проти дружини Тараса Кузьо - Дар'ї, а також Петра Жильцова, Сергія Люліна та Тадевоса Манукяна. Люліна затримали та помістили до СІЗО, а 2 березня 2022 року перевели під домашній арешт.

Читайте також: Окупанти залишили кримського імама Февзієва під арештом ще на пів року

У березні 2022 року “справа” віруючих надійшла до Ялтинського міського “суду” на розгляд судді Володимира Романенка.

У серпні 2021 року слідчий ФСБ Віталій Власов порушив “справу” щодо Олександра Литвинюка та Олександра Дубовенка, було порушено у серпні 2021 року слідчим ФСБ Віталієм Власовим. Кримчан звинуватили в організації діяльності екстремістської організації. За кілька днів у їхніх будинках пройшли обшуки.

Литвинюка затримали, допитали та відправили під домашній арешт. Дубовенко, який був відсутній у день обшуку, був також пізніше затриманий та допитаний. У його оселі пройшов повторний обшук, після якого віруючого помістили під домашній арешт. У березні 2022 року справа надійшла до Армянського міського “суду” на розгляд судді Тетяни Федєнєвої.

Читайте також: Репресії в Росії: чому політичних в'язнів зараз стільки ж, як у пізньому СРСР?

За даними українських правозахисників, переслідування "Свідків Єгови" є порушенням статті 9 Європейської конвенції з прав людини (Свобода думки, совісті та релігії).

Крім того, переслідування осіб, які не є злочинцями з погляду українського законодавства, є порушенням ст. 7 Європейської конвенції з прав людини (Покарання виключно на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом рф не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на окупованій території.