Переслідування кримчан: РФ тримає у в'язницях 116 осіб

Моніторинг

За даними Кримської правозахисної групи, Росія тримає в місцях позбавлення волі, як мінімум 116 мешканців Криму, заарештованих у політично мотивованих кримінальних справах.

Про це йдеться в опублікованому на сайті КПГ Моніторинговому огляді ситуації з правами людини в Криму за січень 2022 року, передає Укрінформ. 

«Станом на кінець січня 116 осіб перебувають у місцях позбавлення волі у рамках політично мотивованого або релігійного кримінального переслідування. Ще 4 особи, позбавлення свободи яких може бути пов’язане з політичними мотивами, перебувають під вартою», - йдеться в повідомленні.

Крім того, зазначають в КПГ, 9 осіб у політично мотивованих справах перебувають під домашнім арештом.

За даними правозахисників, найбільш чисельною групою переслідуваних у даній категорії «справ» є учасники «справи кримських мусульман».

У січні 2022 року загальна кількість мешканців Криму, позбавлених волі у «справі кримських мусульман», склала 79 осіб. Ще 5 осіб обмежені в пересуванні: 3 перебувають під наглядом й не в змозі залишити окуповану територію, 2 — під домашнім арештом.

Читайте також: Правозахисники засудили нову хвилю обшуків та затримань в окупованому Криму

Фігурантів цієї «справи» звинувачують у причетності до ісламських організацій або в пропаганді діяльності організацій, які в РФ визнані терористичними чи екстремістськими, але не є такими за законодавством України.

Як повідомляє КПГ, дані «справи» розглядаються з порушенням права на справедливий суд, основними доказами для суду є свідчення анонімних свідків (багато хто з них — співробітники ФСБ РФ), досудові показання свідків, котрі у подальшому в суді заявляють, що такі свідчення дали під тиском, і лінгвістичні експертизи розмов обвинувачених мусульман.

Докази, надані стороною захисту, зазвичай «судді» до розгляду не беруть, констатують правозахисники.