Трьом фігурантам «бахчисарайської справи» продовжили арешт до 20 квітня

Російський Південний окружний військовий суд продовжив на три місяці запобіжний захід трьом кримчанам з так званої "четвертої Бахчисарайської групи": Олександру Сизикову, який має інвалідність першої групи, - домашній арешт, Сейрану Хайредінову та Аліму Суф'янову - тримання в СІЗО.

Про це повідомляє у Фейсбуці "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

"Російському мусульманину з інвалідністю Олександру Сизикову і кримськотатарським активістам Сейрану Хайредінову та Аліму Суф'янову продовжили запобіжний захід ще на три місяці... Суд став на бік прокурора і не пом'якшив запобіжний захід - Сизиков залишиться під домашнім арештом, Суф'янов та Хайредінов - в ув'язненні під вартою до 20 квітня 2022 року", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Рустема Емірусеїнова етапували до російської колонії - дружина політв'язня

Адвокати підсудних наполягали, що з фігурантами кримінальної справи поводяться неналежним чином. Так, за словами адвоката Сафіє Шабанової, Сейран Хайредінов уже втретє за місяць хворіє і вже тривалий час не бачився зі своєю родиною. При цьому у нього в Криму залишилися дружина і троє маленьких дітей, одна з яких інвалід. До того ж на утриманні у підсудного знаходиться племінник, рідна сестра та літні батьки.

Що стосується Сизикова, то, за його словами, йому заборонили виходити в інтернет і спілкуватися з близькими людьми, які раніше купували йому продукти, допомагали коштами. Більше того, жорсткими обмеженнями передбачалося і постійне перебування вдома, що в принципі неможливо через ряд фізіологічних потреб.

Однак ці гуманістичні міркування не вплинули на рішення судді.

Читайте також: Захист подав до суду РФ клопотання про неприпустимі докази у «справі Зекір'ї Муратова»

Як повідомляв Укрінформ, 7 липня 2020 року під час масових обшуків у Криму були затримані семеро осіб. Ісмет Ібрагімов, Зекір'я Муратов, Вадим Бектеміров, Еміль Зіядінов, Алім Суф'янов, Сейран Хайредінов були заарештовані в залі суду та поміщені до слідчого ізолятора Сімферополя. Олександра Сизикова, який має інвалідність І групи по зору, відправлено під домашній арешт.

Усіх затриманих обвинувачують у причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», яку в Росії вважають терористичною.

Фото: Кримська солідарність