В окупованому Криму затримали активістку біля «суду», де слухають «справу Джелялова»

Відео

В окупованому Криму силовики затримали активістку Лейлу Яшлавську, яка стояла біля будівлі так званого Верховного суду Криму, де розпочався розгляд апеляційної скарги на арешт першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялов

Про це Укрінформ повідомляє з посиланням на Фейсбук "Кримської солідарності".

"Сьогодні біля будівлі Верховного суду Республіки Крим, де проходить судове засідання щодо Нарімана Джелялова, була затримана активістка Лейла Яшлавська", - йдеться у повідомленні.

Співробітники поліції попрохали Яшлавську пред'явити документи, пославшись на закон про поліцію. Крім того, поліцейський Сергій Мінаєв заявив, що жінку підозрюють у тому, що вона перебуває в розшуку.

Читайте також: Денісова закликала міжнародні правозахисні організації відвідати суди над кримськими татарами

Яшлавська відмовилася пред'являти документи, аргументуючи тим, що поліцейський не пояснив, на якій підставі її підозрюють в тому, що вона перебуває в розшуку.

Після відмови прямувати за поліцейськими жінку взяли під руки і повезли до "Київського райвідділу поліції" в Сімферополі.

Родичі жінки, серед яких – рідна сестра Мустафи Джемілєва Діляра Сейтвелієва, вже зв'язалися з адвокатами.

Читайте також: Джелялов розповів про «іспити» ув’язнення, подякував Зеленському та Ердогану

1 жовтня у так званому Верховному суді Криму заплановано засідання з розгляду апеляційної скарги на арешт Нарімана Джелялова. Незаконно затриманому в окупованому Криму Джелялову перекваліфікували звинувачення з «пособництва в диверсії» на «вчинення диверсії» на газопроводі в селі Перевальному. Йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня у тимчасово окупованому Криму силовики провели незаконні обшуки та затримали першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, а також активістів Ельдара Одаманова, Азіза та Асана Ахтемових, Шевкета Усеїнова.

Читайте також: Україна у ПАРЄ закликала засудити чергову хвилю репресій у Криму

Районний "суд" Сімферополя 6 вересня заарештував Джелялова і братів Ахтемових до 4 листопада. Одаманов і Усеїнов отримали 14 і 15 діб "адміністративного арешту", після закінчення якого були звільнені.

10 вересня Верховна Рада ухвалила заяву із закликом до міжнародного співтовариства засудити чергову хвилю репресій проти кримських татар у тимчасово окупованому Криму.