Український радіосигнал стає менш доступним для кримчан - правозахисники

Моніторинг

Ситуація з поширенням українського радіосигналу на півночі окупованого Криму погіршилася за два останніх місяці.

Як повідомляє Укрінформ, про це свідчить проведений у вересні 2021 року моніторинг Кримською правозахисною групою, опублікований на сайті КПГ.  

«Раніше, в червні цього року, українське мовлення було доступне у 8 населених пунктах з 19. У вересні сигнал українських FM радіостанцій вдалося почути тільки у 5 населених пунктах із того ж списку. При цьому кількість частот, на яких можна почути український радіосигнал, теж зменшилася», - йдеться в повідомленні.

При цьому, зазначає правозахисна організація, пів року тому, в березні 2021 року сигнал українських ФМ був доступний у 13 населених пунктах з 19 перевірених, що свідчить про тенденцію погіршення ситуації з українським радіомовленням у Криму.

За даними КПГ, як і раніше неможливо почути українські FM-радіостанції в населених пунктах Солоне озеро, Джанкой, Овочеве, Мартинівка, Завіт-Ленінський, Лобанове, Зелена Нива, Красноперекопськ, Армянськ, Ішунь.

Читайте також: На окупованих територіях РФ блокує інформпотік з України – МінТОТ

Якщо в червні поточного року в селах Вишнівка, Червоноармійське, Придорожнє, Зарічне на деяких частотах був доступний сигнал українських FM-станцій, то у вересні на цих радіочастотах ведуть мовлення одночасно дві радіостанції, що робить сигнал нерозбірливим.

На інших частотах у цих населених пунктах у гарній якості доступний сигнал російських FM-станцій.

У Новоолександрівці та Єрмаковому можна почути тільки одну українську станцію, в Істочному й Воїнці - по 3 радіостанції, у Передмістному - 5 українських FM-радіостанцій.

Біля КПВВ «Чонгар», на окупованій території півострова, можна послухати програми 6-ти українських FM-радіо, а біля КПВВ «Чаплинка» з боку Криму чутно тільки 3 українські радіостанції. На частоті 99,8 МГц, де в березні можна було зловити сигнал українського радіо НВ, у всіх перевірених населених пунктах зі списку моніторингу веде мовлення підконтрольне Міноборони РФ радіо «Звезда».

Читайте також: Нова 150-метрова телевежа мовить на окуповану Луганщину

При цьому мовлення українських FM в с. Чаплинка на півночі Криму заглушають російські радіостанції «Крим», «Море», «Звезда», «Супутник», «Маяк», «Ватан Седаси».

У селі Чонгар на півночі Криму частоти українських FM перекривають російські радіостанції «Супутник», «Вісті», «Крим», «Море», «Ватан Седаси».

В результаті частоти «Українського радіо», радіостанцій «Культура», «Перець FM», «Мейдан», «Хаят», «Промінь», «Армія FM», «Радіо НВ», «Крим.Реаліі» та «Херсон FM» стають недоступними на території окупованого Криму.