«Суд» у Криму відхилив апеляцію на арешт Асана Ахтемова

«Суд» в окупованому Криму відхилив апеляцію захисту Асана Ахтемова на обраний йому запобіжний захід у вигляді арешту до 4 листопада. Засідання проходило без участі підсудного.

Про це у Фейсбуці повідомляє «Кримська солідарність» з посиланням на адвоката Айдера Азаматова, передає Укрінформ.

Зазначається, що підсудний повинен був брати участь у процесі, але в останній момент з'ясувалося, що він контактував з хворим на COVID-19, і розгляд апеляції на арешт Ахтемова провели без нього. До 4 жовтня він перебуватиме на карантині.

За словами адвоката, проведення судового процесу без участі самого підсудного є порушенням.

«Ознайомившись з довідкою, я не зміг зробити для себе однозначний висновок - хворів він чи просто контактував, але у будь-якому випадку сьогоднішній процес проводити було не можна», - пояснив юрист, посилаючись на принцип безпосередності.

На його думку, як мінімум, необхідно було організувати відеозв'язок із слідчим ізолятором.

Адвокат також зазначив, що в «справі» є обставини, які потребують з'ясуванні в присутності самого підзахисного. Зокрема, 13 вересня Ахтемов повідомив адвокату про застосування до нього тортур, і з цього приводу буде направлено ​​скаргу до Військового комітету.

Читайте також: «Суд» у Криму скоротив на два дні арешт Азіза Ахтемова

«Протокол опитування Ахтемова про знущання суддя вивчив приблизно за 30 секунд», - йдеться у повідомленні.

Крім того, адвокат звертав увагу «суду» на те, що проти ночі з 3 на 4 вересня місцерозташування Асана Ахтемова залишалося невідомим, а захисника до нього не пускали, тобто докази проти підсудного було отримано незаконним шляхом, і посилатися на них слідство не повинно.

Попри це, суд залишив постанову Київського районного «суду» про арешт Асана Ахтемова без змін.

За словами Азаматова, захист робитиме все можливе, щоб до Ахтемова пустили кваліфікованого лікаря.

Як повідомлялося, 3 та 4 вересня в окупованому Криму затримали і вивезли в невідомому напрямку Ельдара Одаманова, Асана і Азіза Ахтемових, Шевкета Усеїнова та Нарімана Джелялова.

Після «адміністративного арешту» Усеїнова і Одаманова випустили на свободу.

6 вересня Київський районний «суд» Сімферополя прийняв постанову про взяття під варту Джелялова і двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових до 4 листопада. Їх звинуватили за ч.1 статті 281 (Диверсія) КК РФ за нібито причетність до пошкодження газопроводу в селі Перевальне 23 серпня.

Читайте також: Окупанти посилили вирок Асану Ахтемову, адвокат вважає це помстою за відмову від показань

Пізніше Асану Ахтемову було посилено звинувачення на «Диверсію, що вчинена групою осіб» (ч. 2 статті 281). Крім того, проти Ахтемова було висунуто звинувачення за ч.4 статті 222.1 КК (Незаконне придбання, зберігання вибухових речовин групою осіб).

Адвокат вважає, що посилення звинувачення є помстою Асану Ахтемову за те, що він змінив зізнавальні свідчення, які дав раніше під тортурами.

Фото: krymsos.com