Активісту Смедляєву присудили максимальний штраф за «мітинг» біля ФСБ у Криму

В окупованому Криму голову ЦВК Курултаю кримських татар Заїра Смедляєва оштрафували на 30 тисяч рублів (понад 11 тис. грн) за стихійне зібрання біля будівлі ФСБ 4 вересня.

Про це повідомляє в Фейсбуці «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«Київський районний суд в особі судді Михайла Білоусова постановив призначити голові ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїру Смедляєву штраф у розмірі 30 тисяч рублів за «недотримання правил поведінки при режимі НС», - повідомляється з посиланням на адвоката Хатідже Мамутову.

Читайте також: Денісова закликає міжнародних правозахисників відвідати «суди» над кримськими татарами

Відзначається, що суддя Білоусов постановив призначити максимальне покарання за статтею 20.6.1 КпАП РФ у зв'язку з тим, що «підсудний не визнав свою вину, є працездатним, а також має громадянство іншої держави».

Захист закликав критично поставитися до матеріалів справи, зокрема, до показань свідків Андрюшиної і Бондаренко, які стверджують, що учасники зібрання «поводилися агресивно біля будівлі ФСБ».

Читайте також: У Криму Джелялова помістили в спецблок і поставили на облік як «схильного до тероризму»

Крім того, адвокат вказала на те, що «на фото видно, що більш як 70% присутніх на стихійному зібранні були в масках і на допустимій дистанції».

Суд не зважив на це, як і на обгрунтування законності знаходження Смедляєва на бульварі Франка, 13 в м. Сімферополь.

Читайте також: В окупованому Криму зникли ключові речові докази у «справі Джемілєва»

Захист планує оскаржити постанову «суду».

Сам Заїр Смедляєв у коментарі зазначив, що стихійне зібрання кримських татар біля будівлі ФСБ було спровоковане діями самих співробітників ФСБ, які тривалий час не повідомляли родичам місце перебування п'ятьох кримських татар після обшуків і затримань у їх помешканнях.

За даними «Кримської солідарності», раніше «суд» у Сімферополі виніс рішення про штраф учасників зібрання біля будівлі ФСБ щодо Ібраїма Чегертми та Іслама Юрдамова.

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня в Криму затримали і вивезли в невідомому напрямку Ельдара Одаманова, Асана та Азіза Ахтемових, Шевкета Усеїнова і Нарімана Джелялова за підозрою в підриві газопроводу в селі Перевальному. Більше доби про них нічого не було відомо. Десятки людей, зокрема родичі, журналісти й адвокати, прийшли до будівлі ФСБ з метою отримання інформації про викрадених. Більш як 50 з них були затримані бійцями ОМОНу і доставлені до так званих райвідділків поліції м. Сімферополь.

На 58 осіб були складені адміністративні протоколи за статтею 20.6.1 КпАП РФ (Невиконання правил поведінки при НС).