Не всі пропозиції Меджлісу увійшли до Стратегії деокупації Криму - Чубаров

Меджліс кримськотатарського народу був залучений до участі в обговоренні первісного тексту публічної частини Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, але не всі внесені ним пропозиції і зауваження були враховані.

Про це глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив у Фейсбуці.

«Низка принципових пропозицій Меджлісу кримськотатарського народу, які, на наше переконання, обов’язково мали б бути включені до переліку завдань державної політики, спрямованих на забезпечення деокупації тимчасово окупованої території України та її безпечної інтеграції, до схваленого тексту Стратегії не ввійшли», - повідомив Чубаров.

Зокрема, зазначив він, в перелік завдань Стратегії не ввійшла позиція про «захист і реалізацію невід’ємного права на самовизначення кримськотатарського народу у складі суверенної і незалежної Української держави».

Читайте також: Стратегія про деокупацію Криму буде відкритим документом – Данілов

Крім того, вважає голова Меджлісу, залишилася без уваги пропозиція до розділу «Пріоритетні напрями», де говориться про передумови реінтеграції тимчасово окупованої території.

«Ми пропонували записати «визначення статусу Криму як національно-територіальної автономії, що утворюється у межах Кримського півострова на основі реалізації кримськотатарським народом як корінним народом України свого права на самовизначення, та яка є невіддільною складовою України, що здійснює повноваження визначені Конституцією України», - зазначив Чубаров.

При цьому глава Меджлісу підкреслив, що «секретар РНБО України Олексій Данілов зауважив, що всі висловлені нами пропозиції можуть бути деталізовані і взяті в роботу при розробці Кабінетом Міністрів України плану заходів щодо реалізації Стратегії деокупації Криму».

Читайте також: Європейський союз розгляне ідеї України щодо деокупації Криму

За словами політика, в будь-якому випадку Меджліс кримськотатарського народу, кримські татари продовжуватимуть і далі боротьбу з очищення власної землі від російських окупантів.

«Поки що РНБО України відповідальним за ці питання назвала Кабінет Міністрів України, доручивши йому розробити план заходів щодо реалізації затвердженої Стратегії... У будь-якому разі, не зупиняємося, йдемо далі», - наголосив Чубаров.

Як повідомлялося, 11 березня Рада національної безпеки та оборони затвердила стратегію деокупації та реінтеграції Криму.