Президентка Єврокомісії: Анексія Криму — перша силова зміна кордонів після Другої світової

Незаконна анексія Криму РФ була першою з часів Другої світової зміною кордонів силою та мала далекосяжні наслідки, адже під сумнів було поставлено верховенство права, суверенітет та територіальну цілісність будь-якої країни.

Про це заявила обрана президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у своєму вітальному відео під час відкриття сесії "Європа та мир 1919-1989-2019" понеділок на міжнародному форумі Salzburg Europe Summit, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"У 2014 році ми мали болючий досвід: з незаконною анексією Криму вперше з часів Другої світової війни відбулася зміна кордонів силою. Це мало далекосяжні наслідки, і не лише для України. Йдеться про верховенство права та повагу до суверенітету та територіальної цілісності кожної окремої країни", - заявила фон дер Ляєн на відео, яке було продемонстровано перед початок сесії.

Читайте також: Метою Кремля є повернення до "business as usual" із Заходом — польський експерт

Обрана президентка Єврокомісії наголосила на важливості "за допомогою мультилатералізму спільно знаходити вирішення конфліктів шляхом переговорів".

"Я розумію та поділяю занепокоєння наших друзів у Східній Європі. Моя Комісія повинна стати геополітичною Комісією", - додала вона.

За словами фон дер Ляєн, належну увагу Єврокомісія під її керівництво приділятиме також розвитку ситуації на Західних Балканах.

Вона підкреслила, що сучасні глобальні виклики "є занадто великими, щоб з ними могла справитися окрема європейська країна". Зокрема, це стосується зміни клімату, міграційної кризи, для чого потребується "об’єднана сила європейських країн".