У річницю окупації Криму в Росії провели пікети - вісьмох активістів затримали

Фото, відео

Російські активісти увечері 18 березня провели в Москві і Санкт-Петербурзі ряд одиночних пікетів на підтримку кримських татар, нагадавши росіянам про анексію Криму, яка відбулася 5 років тому.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Москві активісти вийшли на пікет з плакатом «I am Crimean tatar», який зберігся з перших акцій на захист кримських татар, коли п'ять років тому в Криму, в продовження сталінських традицій, почалися переслідування представників корінного населення. У пікетників були й інші плакати, які нагадують про переслідування кримських політв'язнів.

У Санкт-Петербурзі на Невському проспекті активісти провели імпровізоване голосування з питанням до пітерців: «Крим ваш?».

«Підсумки голосування: «так»- 103 голоси; «ні» - 96 голосів. Два бюлетеня зіпсовані. Навіть ця скромна вибірка абсолютно випадково перехожих говорить про те, що ні про який «кримський консенсус» не може бути зараз і мови. Суспільство глибоко розколоте, приблизно наполовину, з дуже незначним переважанням кримнашистських настроїв», - розповів про результати «опитування» російський активіст Володимир Шипіцин.

Як повідомили активісти, учасника акції Асана Мумджі затримали за те, що він поставив на вулиці ящик для імпровізованого голосування, звинувативши у «самовільному зайнятті земельної ділянки». Його через деякий час відпустили.

Пікетування, яке відбулося після міні-опитування, тільки-но розпочавшись, було зірване - поліцейські затримали вісьмох активістів. Їх залишили в дільниці на ніч.

Російські активісти з Санкт-Петербурга і Москви об'єдналися в безстрокову акцію під назвою «Стратегія-18» в пам'ять про день депортації кримських татар 18 травня 1944 року. Щомісяця 18 числа активісти виходять на вулиці міста з метою розповісти про ситуацію в анексованому Криму, інформувати російське суспільство про факти порушення прав і свобод людини.