Московський міськсуд продовжив арешт "віце-прем'єру Криму"

Колишнього українського чиновника Віталія Нахлупіна, що став "віце-прем'єром" Криму після окупації півострова Росією, залишено під арештом до 16 березня 2019 року.

Про це повідомляє ТАСС.

"Басманнний суд Москви в середу продовжив до 16 березня 2019 року термін тримання під вартою колишнього віце-прем'єра Криму Віталія Нахлупіна, звинуваченого в отриманні хабара в особливо великому розмірі", - йдеться в повідомленні.

Тією ж постановою суд продовжив арешт іншого фігуранта справи - екс-заступника "міністра транспорту Криму" Валентина Дукорського.

На продовженні обвинуваченим терміну тримання в СІЗО слідство наполягає у зв'язку з наявністю в обвинувачених зв'язків, які дають їм можливість сховатися.

Читайте також: Суд у Москві арештував гроші та нерухомість "віце-прем'єра" Криму - ЗМІ

При цьому Нахлупін назвав у суді докази слідства голослівними, повідомивши, що знаходиться в міжнародному розшуці за запитом України, у зв'язку зі звинуваченням його з 2014 року в державній зраді.

Нахлупін заявив про готовність свідчити, зазначивши, що слідство не робить щодо нього ніяких дій - не проводить допитів і слідчих дій.

Крім постанови суду про продовження арешту, яка поки що не набрала чинності й може бути оскаржена, Московський міський суд визнав незаконним арешт понад 14 млн рублів і нерухомості, що належать "віце-прем'єру Криму" Віталію Нахлупіну, відправивши матеріали слідства на новий розгляд.

Як повідомляв Укрінформ, Нахлупін був затриманий 17 жовтня в Москві й поміщений під варту за підозрою в отриманні хабара в 5 мільйонів рублів. Того ж дня Басманний суд заарештував колишнього "в.о. заступника міністра" транспорту Криму Валентина Дукорського і колишнього "першого заступника голови комітету конкурентної політики" Ярослава Сливку. Їм пред'явлено звинувачення за ч. 6 ст. 290 КК РФ ("Одержання хабара в особливо великому розмірі"). Крім того, звинувачення в дачі хабара за ст. 291 КК РФ пред'явлено підприємцю Чернишовій.

З 16 листопада 2010 року по 16 лютого 2011 року Нахлупін був головою Постійної комісії Верховної Ради Автономної Республіки Крим з питань економічної, бюджетно-фінансової і податкової політики. З 16 лютого 2011 року - голова Постійної комісії з бюджетної, економічної та інвестиційної політики.

За окупаційної влади з вересня 2014 року він став обіймати в Криму посаду "голови комітету Держради з економічної, бюджетно-фінансової і податкової політики".

Після арешту чиновника в Москві прокуратура Автономної Республіки Крим вимагала його екстрадиції, заявляючи, що в ході розслідування кримінальної справи було отримано незаперечні докази того, що Нахлупін надавав допомогу і сприяв окупації Криму.