Українських моряків до "суду" Сімферополя поки не привезли, засідання перенесли

Так званий суд над захопленими Росією українськими моряками, запланований у Київському райсуді Сімферополя на 11 годину, перенесли орієнтовно на 14 годину.

Самих моряків у будівлю "суду" поки не привезли, повідомив у Facebook журналіст Антон Наумлюк.

"Розгляд запобіжного заходу тим захопленим українським морякам, до справи яких увійшли адвокати за угодою, що уклали договори з родичами, почнеться не раніше ніж о 14.00 в Київському районному суді Сімферополя", - повідомив Наумлюк.

За його словами, всіх українських моряків обвинувачують в незаконному перетині державного кордону РФ.

Нині біля будівлі Київського райсуду зібралися кримськотатарські активісти, представники ЗМІ, в основному, російських.

У прямому ефірі з місця події активіст Заїр Смедляєв повідомив, що поки українських моряків до "суду" не привезли.

"Ми перебуваємо біля Київського районного суду м. Сімферополя, тут планується так званий суд над захопленими українськими моряками. Поки дій ніяких тут не відбувається, окрім спроб узяти коментар з боку купи пропагандистів", - повідомив Смедляєв.

За його словами, багато адвокатів за призначенням відмовляються входити в справу українських моряків.

"Багато адвокатів за призначенням відмовляються, тому що вони мають бути або на стороні закону або відпрацювати те, що скажуть згори", - прокоментував Смедляєв.

Активіст Різа Асанов також повідомив у прямому ефірі, що в Київському "райсуді" не знають, яким буде засідання - відкритим чи закритим.

"Чекають вказівок згори. Зараз я зайшов (у будівлю суду - ред.) і запитав: "Засідання буде відкритим чи закритим?" Мені відповіли, що судді самі не знають і чекають вказівок згори", - розповів Асанов.

Читайте також: Захоплених українських моряків розділили на три групи — адвокат

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада прикордонне управління ФСБ Росії, в районі Керченської протоки, атакувало три кораблі Військово-морських сил України - катер "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які виходили з одеського порту в порт Бердянська. У результаті українські кораблі було захоплено і відбуксировано в порт окупованого міста Керчі. На бортах кораблів перебувало 23 моряки, шість з них дістали поранення.

Верховна Рада 26 листопада ухвалила закон № 9338 "Про затвердженні указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у 10 областях.