ЄСПЛ може визнати, що Росія контролювала Крим ще до анексії

В Європейському суді з прав людини готові до розгляду першої справи "Україна проти Росії" за фактом російського контролю Криму до офіційної анексії півострова.

Про це в інтерв'ю "Європейській правді" повідомила суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдковська.

"Перша справа "Україна проти Росії" нарешті готова до розгляду - через 4 місяці суд повинен провести слухання, а приблизно через рік можна чекати офіційного рішення. Цілком можливо, суд визнає, що Росія контролювала півострів навіть до офіційної анексії", - повідомила Юдковська.

Як зазначила суддя, є підстави сподіватися, що в кримській справі де-факто контроль Росії може бути офіційно підтверджений, проте, за її словами, "йдеться не про оцінку самої анексії, тому що це не питання до ЄСПЛ", а про епізоди, "які, власне, і привели до самої анексії".

"Це не скарга за фактом анексії. Вона торкається подій, що передували анексії, а також подій після неї - передбачуваних порушень прав людини в Криму, тобто на території, яку контролює Росія, і де цей контроль визнається самою Росією", - підкреслила Юдковська.

Ключовим в цій справі, вважає вона, є питання, яке повинне вирішити Велика палата ЄСПЛ: чи контролювала Росія Крим ще до моменту анексії, яка була закріплена Держдумою РФ у відповідному законі від 21 березня 2014 року.

Що стосується подій після факту анексії півострова, то, за словами юриста, йдеться як про порушення прав кримських татар, так і про багато інших ситуацій, в яких Україна вважає, що повинна стати на захист порушуваних Росією прав людини. Це, зокрема, рішення російських судів про визнання Меджлісу екстремістською організацією і багато інших дій російської влади, яка сьогодні контролює Крим.

Читайте також: Як Україна пішла по міжнародних судах проти РФ. Суд перший – ЄСПЛ

"Йдеться про дуже серйозні звинувачення на адресу Росії. Це і ст. 2 конвенції про право на життя, і ст. 3 про заборону тортур, і ст. 5 про незаконне позбавлення волі. Там відбувались викрадення активістів, були порушення свободи слова, коли журналістів заарештовували і відбирали в них обладнання і матеріали, і багато чого іншого", - пояснила Юдковська.

Вона повідомила, що перше засідання у справі "Україна проти Росії" відбудеться вже 27 лютого 2019 року.

В цілому, зазначила юрист, в Страсбурзі чекає свого розгляду ціла низка скарг України до Російської Федерації через дії агресора на окупованих територіях як в Криму, так і на Донбасі.

На розгляді ЄСПЛ знаходяться також тисячі справ від пересічних громадян України, пов'язаних з наслідками російсько-українського конфлікту.