ЮНЕСКО оголосила про початок прямого моніторингу в окупованому Криму

Виконавча рада ЮНЕСКО офіційно оголосила про початок першої фази прямого моніторингу ситуації в окупованому Криму, про результат якого генеральний директор організації прозвітує через рік.

Про це написав посол України у Франції Олег Шамшур у Тwitter.

“Сьогоднішнє засідання Виконради ЮНЕСКО стало важливою подією: офіційно оголошено про початок першої фази прямого моніторингу Організації ситуації в окупованому Криму, ухвалено рішення щодо звітування Гендиректора про його результати наступного жовтня”, - зазначив посол.

Як повідомлялося, в лютому Україна передала ЮНЕСКО докладний аналіз проблем, спричинених російською окупацією Криму.

На початку березня заступник міністра закордонних справ України, голова Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Сергій Кислиця і генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азулє обговорили перспективу запровадження прямого моніторингу ситуації з культурною та історичною спадщиною в результаті окупації Росією Криму.

Читайте також: В окупованому Криму 38 із 46 парфій УПЦ КП припинили існування

27 березня в ЮНЕСКО оприлюднили доповідь про моніторинг ситуації в окупованому Криму, в якій ішлося про погіршення ситуації в галузі захисту культурної спадщини півострова.

11 квітня Виконавча рада ЮНЕСКО ухвалила рішення, яке фактично дозволяє розмістити моніторингову місію для спостереження за ситуацією в окупованому Росією Криму.

1 жовтня керівництво ЮНЕСКО підтвердило намір найближчим часом розпочати першу фазу прямого моніторингу. До спільної заяви на підтримку України приєднались 30 держав.