Посольство України направило ноту МЗС РФ щодо допуску Денісової до Сенцова

Посольство України у Росії направило чергову ноту Міністерству закордонних справ РФ з рішучим протестом щодо недопуску уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової до українського політв’язня Олега Сенцова.

Про це повідомляється на сайті українського омбудсмена.

«Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова в рамках моніторингових візитів 28 червня здійснила чергову спробу відвідати громадянина України Олега Сенцова. За незрозумілими для України причинами, незважаючи на виконання Посольством передбачених формальностей, адміністрація пенітенціарного закладу відмовила у відвіданні Людмилі Денісовій Олега Сенцова», - йдеться у звернені.

Посольство зазначає, що така ситуація свідчить про небажання російської сторони сприяти омбудсмену Денісовій в реалізації досягнутих домовленостей між президентами України та Росії Петром Порошенком і Володимиром Путіним, що веде до їх зриву.

Враховуючи зазначене, українська сторона висловила рішучий протест і закликала РФ до негайного ухвалення рішення щодо допуску Денісової до громадянина України Сенцова, а також до нормалізації ситуації зі здійсненням інших моніторингових візитів омбудсменів двох країн.

Як повідомляв Укрінформ, омбудсмена Людмилу Денісову у четвер, 28 червня, вкотре не пустили в колонію в російському Лабитнангі, де утримується незаконно ув’язнений український режисер Олег Сенцов. Водночас російський омбудсмен Тетяна Москалькова сьогодні відвідала Сенцова. Її кортеж проїхав повз Денісову, навіть не зупинившись. За словами прес-секретаря Москалькової, Денісову не пустили до Сенцова, тому що вона нібито прилетіла в Ямало-Ненецький автономний округ без погодження.

Після відвідання Сенцова Москалькова заявила, що його стан "в цілому задовільний".

Читайте також: Москалькова стверджує, що стан Сенцова задовільний

Денісова з 15 червня перебуває в Росії, але їй постійно відмовляють в зустрічах з українськими політв'язнями. 

Незаконно засуджений в РФ за сфабрикованими обвинуваченнями в терористичній діяльності український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів в РФ.

В цілому в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, у тому числі журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно засудженого до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.