Джапарова: Участь у Дні кримськотатарського прапора - внесок українців у деокупацію

Участю у Дні кримськотатарського прапора, який відзначається 26 червня, ми не тільки демонструємо свою громадянську позицію по Криму, але й робимо внесок у мирне повернення окупованого півострова.

Про це в понеділок на прес-конференції в Укрінформі заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

"Україна обрала невійськовий шлях повернення Криму, і всі заходи, які ми постійно проводимо - і до дня 18 травня, і до дня прапора, і до міжнародного дня корінних народів 9 серпня, до дня опору окупації Криму - це і є наша боротьба за Крим. І чим масовішими вони будуть, чим більше українців будуть брати участь у них, тим більший сигнал ми посилаємо в Крим, тому що, я точно знаю, російська пропаганда намагається максимально відірвати Крим від материкової України", - сказала Джапарова.

Вона запросила киян та жителів інших міст України "приєднатися своєю, нехай маленькою, боротьбою за Крим".

На думку Джапаровой, в даний час кримськотатарський прапор - неугодний символ в Криму і знак опору окупації.

"З одного боку - він символ єднання та ідентичності кримських татар, з іншого - маркер того, що їх (кримських татар - ред.) не приймають, вони не бажані в окупованому Криму і живуть в умовах несвободи. Бувають ситуації, коли місцева поліція зупиняє весільні кортежі з вимогою зняти кримськотатарський прапор з автомобілів, коли дітей у школах змушують знімати футболки, на яких зображено кримськотатарську тамгу. Тобто, різними способами показують, що цей прапор не бажаний в Криму".

Читайте також: Свобода слова є важливим показником зрілості суспільства - Джапарова

На прес-конференції була продемонстрована сюжетна лінія бордів та відеоматеріалів.

"Ми звернулися до органів місцевого самоврядування та обласних держадміністрацій з проханням по можливості розмістити ці борди... Їх сенс "Два прапори - одна країна". Ми хочемо підкреслити, що кримськотатарський та український прапори потрібно захищати в Криму, як символи свободи і єдності", - резюмувала Джапарова.

За словами заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, основні заходи з відзначення Дня кримськотатарського прапора пройдуть в Одесі, Львові, Дніпрі, в Мелітополі Запорізької області, селищі Новоолексіївці Херсонській області та в Києві.

Зокрема, у Києві зі стоянки Торгового центру "Космополіт" о 16:30 стартує автопробіг. О 18:00 від Бессарабського ринку по тротуару Хрещатика у бік Майдану Незалежності розпочнеться хода із прапорами. О 19:00 на Майдані пройде мітинг солідарності з українським Кримом, після якого відбудеться концерт патріотичної пісні.

Цього ж дня заплановано сходження з кримськотатарським прапором на найвищу точку України - гору Говерлу. В інших регіонах пройдуть вело - і автопробіги, спортивні виступи з національної боротьби куреш.

Заходи з відзначення Дня кримськотатарського прапора відбудуться також у Литві, Туреччині, Румунії, Канаді та США.

Кримськотатарський прапор - полотнище блакитного кольору зі знаком "тамга" жовтого кольору у лівому верхньому куті прапора. Був офіційно заснований на першому Курултаї, що проходив у 1917 році в Бахчисараї в тому вигляді, в якому існує сьогодні. Відновлено у використанні 30 червня 1990 року рішенням другого Курултаю, скликаного в Криму через 73 роки. День прапора кримських татар відзначається в Криму з 2010 року за ініціативи кримськотатарських молодіжних організацій.