У Меджлісі розповіли, як просуваються "кримські зміни" до Конституції

Процес напрацювання змін до Конституції України в контексті політики деокупації Криму та захисту прав його корінного народу сьогодні триває, тому рекомендації "Зеленої книги" будуть доречними органам державної влади України під час визначення політики щодо Криму.

Про це в середу в Укрінформі на презентації видання «Зелена книга. Політика щодо Криму» сказав радник голови Меджлісу кримськотатарського народу Арсен Жумаділов.

"Триває процес змін до Конституції України до розділу 10-го "Автономна Республіка Крим". Хочу підкреслити, що вже підготовлені конституційні зміни мають характер як підсумкового документа, так і програмного. З одного боку підсумовуються ті прагнення кримськотатарського народу, як корінного народу України, які були висловлені ще з початку 90 років... ще тоді Курултай звернувся до ВР України щодо розділу 10 Конституції із закликом змінити його так, щоб він відобразив право кримськотатарського народу на самовизначення. На жаль, до 2014 року ці заклики не знаходили відповіді в Києві, але з початку 2016 року до цього дня вже підтримані деякі законодавчі акти, про які йде мова в цій книзі", - розповів Жумаділов.

Читайте також: У Києві презентували "Зелену книгу", де розписані дії з деокупації Криму

Коментуючи документи, розміщені в презентованому виданні, зокрема, проект змін до Конституції України щодо Криму, радник голови Меджлісу зазначив, що він є одним з небагатьох програмних документів, який пройшов всебічне експертне обговорення і дає розуміння того, яким буде Крим після деокупації, зокрема, в питаннях рівноправності етнічних спільнот, функціонування мов та представництва в органах влади.