Слідком Росії шиє справу 15 суддям КСУ за невизнання "незалежності" Криму

Слідком РФ порушив кримінальну справу відносно 15 суддів Конституційного суду України за невизнання "декларації про незалежність Криму", прийняту у березні-2014 за підсумками незаконного референдуму на півострові.

Про це повідомляється на сайті Слідкому.

"Судді Конституційного суду України прийняли рішення про визнання декларації про незалежність Криму невідповідною Конституції України", - йдеться у повідомленні.

У Слідкомі вважвють, що це рішення носить "дискримінаційний характер".

Повідомляється також, що порушена кримінальна справа відносно суддів Конституційного суду України: Юрія Бауліна, Василя Бринцева, Сергія Вдовиченка, Михайла Гультая, Михайла Запорожця, Олександра Литвинова, Миколи Мельника, Сергія Саса, Олега Сергейчука, Ігоря Слиденка, Петра Стецюка, Олександра Тупицького, Наталії Шаптали, Станіслава Шевчука і Віктора Шишкіна.

Слідком інкримінує їм статтю 136 КК РФ (порушення рівності прав і свобод людини і громадянина).

Читайте також: Слідком РФ завів справу на Авакова

Як відомо, 11 березня 2014 року Верховна Рада Криму прийняла "декларацію про незалежність автономної республіки Крим і міста Севастополя".

20 березня 2014 року КСУ визнав цю декларацію неконституційною і визначив, що вона втратила силу.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконною і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили ряд економічних санкцій. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.