ЄС вкотре закликав Росію повернути Крим Україні – Могеріні

Заява

Євросоюз підтримав територіальну цілісність України, вкотре вказавши РФ на протиправність анексії Криму та порушення міжнародного права і прав людини на окупованому півострові.

На цьому наголошується у заяві високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні, оприлюдненій у зв'язку із четвертою річницею протиправної окупації АР Крим і Севастополя Росією, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

"На четвертий рік нелегальної анексії Автономної Республіки Крим і міста Севастополя Російською Федерацією Європейський Союз залишається твердо відданим суверенітету і територіальній цілісності України. Євросоюз вкотре наголошує, що він не визнає анексії та засуджує порушення міжнародного права. Це призвело до прямих змін у системі міжнародної безпеки, що має значні негативні наслідки для міжнародного правового порядку, що захищає цілісність і суверенітет держав", - йдеться у заяві.

Як підкреслюється, ЄС повною мірою імплементує політику невизнання анексії Криму, включаючи запровадження обмежувальних заходів.

"Євросоюз не визнає проведення виборів Російською Федерацією на території Кримського півострова", - також наголосила Могеріні.

В ЄС також засудили мілітаризацію Криму, що має негативний вплив на безпекову ситуацію у Чорноморському регіоні.

"Євросоюз засуджує побудову керченського мосту без згоди України та обмеження, уведені на свободу транзиту", - відзначається у заяві.

Високий представник ЄС також відзначила погіршення ситуації із дотримання прав людини та основоположних свобод на Кримському півострові після його анексії Росією.

Читайте також: Результати “виборів" у Криму будуть юридично нікчемними - МЗС

Зокрема, в ЄС вказали на грубе порушення у Криму прав кримських татар і українців.

Євросоюз також вкотре закликав Москву негайно звільнити Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Миколу Семену та усіх інших, хто був ув'язнений та засуджений у порушення міжнародного права.

"ЄС закликає до повного забезпечення міжнародних стандартів у сфері прав людини на півострові", - наголосила Могеріні.

Євросоюз також вказав Росії на необхідність виконання положень резолюції Генеральної асамблеї ООН щодо територіальної цілісності України.