Фігурантам справи "26 лютого" відмовили у медобстеженні і продовжили арешт

В окупованому Криму "суд" продовжив до 7 травня домашній арешт двом фігурантам справи "26 лютого" Алі Асанову і Мустафі Дегерменджі.

Про це йдеться у відеозвіті адвокатів, який опублікував у Facebook активіст Заір Смедляєв.

"На сьогоднішньому засіданні по справі "26 лютого" розглядалося клопотання прокурора про продовження запобіжного заходу Асанову і Дегерменджі", - повідомив Смедляєв.

За його словами, сьогодні "прокурор" закінчив оголошувати матеріали справи і за цими оголошеними матеріалами захист виступив з клопотанням.

"Оскільки ці клопотання повинні заявляти письмово, ми попросили відкласти засідання на пізніший час, щоб можна було підготуватися", - повідомив адвокат, уточнивши, що наступне засідання призначене на 15 березня на 13.00.

Крім того, у ході "суду" Дегерменджі та Асанов попросили у рамках домашнього арешту "надати додаткову можливість і час для проведення медичного обстеження, так протягом вже року вони не можуть повністю пройти медобстеження через нестачу часу".

Читайте також: Окупантів вперше змусили закрити справу про одиночний пікет у Криму

За словами адвокатів, "суд" у своїй постанові вказав, що Дегерменджі та Асанов не надали доказів того, що їм недостатньо часу, у зв'язку з чим їм не змінили запобіжний захід - до 7 травня знаходження під домашнім арештом.

Як повідомляв Укрінформ, у 2015 році в Криму розпочався «суд» над групою кримськотатарських активістів за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України біля стін будівлі Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Пізніше суд розділив «справу 26 лютого» на дві: окремо - по одному з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу, і окремо щодо інших фігурантів процесу - Алі Асанова, Мустафи Дегерменджі, Эскендера Кантемирова, Талята Юнусова, Ескендера Емірвалієва, Арсена Юнусова і Ескендера Небієва. 25 жовтня 2017 року російська влада звільнила засуджених у Криму заступників глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова і передала їх Туреччині, пізніше Умеров і Чийгоз приїхали до Києва. «Суди» ж відносно Дегерменджі та Асанова постійно переносяться.