Звіт про злочини РФ у Криму Гаага може вивчати до трьох років - правозахисники

Правозахисники припускають, що вивчення Міжнародним кримінальним судом у Гаазі зібраних матеріалів про злочини Росії в окупованому Криму може тривати до трьох років.

Таку думку висловив колишній уповноважений Грузії у Європейському суді з прав людини Сімон Папуашвілі, йдеться у статті у DT.UA.

Як зазначає автор, Офіс прокурора у Гаазі не обмежений часовими рамками. "Як відомо, МКС працює на принципі компліментарності. Тобто він починає розслідувати злочини тільки в тому разі, коли розуміє, що країна не хоче або з різних причин не здатна розслідувати міжнародні злочини", – йдеться у статті. 

На думку голови Європейського комітету проти тортур Миколи Гнатовського, якби Україна була повноправним членом суду, можна було б заощадити багато часу. "Ми знову стали в позицію об'єкта замість того, щоб бути активним суб'єктом. Ми відкрилися і сказали суду: "Ось дивіться на всю нашу білизну і думайте, що з цим робити". Якби ми були членом МКС, то могли б відразу передати ситуацію на розгляд прокурору і, як мінімум, заощадили б час на одному етапі - попередньому розслідуванні", - пояснив він.

Водночас Гнатовський не став прогнозувати, чи порушить гаазький прокурор справу за злочинами в Криму.

Правозахисники ж сходяться у думці, що в разі порушення справи розслідування буде складним, якщо врахувати ізольованість півострова і відмову РФ від співпраці з МКС.

"Але це не стане перешкодою. У такому випадку свідки, постраждалі та їхні адвокати поїдуть свідчити в Гаагу", - пояснив Гнатовський. 

Нагадаємо, в листопаді група правозахисників направила на розгляд Міжнародного кримінального суду звіт із доказами злочинів проти людяності на території окупованого РФ Кримського півострова

15 листопада Міжнародний кримінальний суд у Гаазі прирівняв анексію Криму до міжнародного збройного конфлікту. Вже наступного дня  Президент РФ Володимир Путін підписав розпорядження про намір Росії не ставати учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду.