Битва за Україну. День вісімсот сьомий

Окупанти розпочали наступ на Харківщину, ЗСУ надійно тримають оборону. Українські дрони продовжують успішно виводити з ладу НПЗ РФ, цього разу горів «Перший завод» у Калузькій області

 Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 10 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Російські загарбники спробували під прикриттям бронетехніки прорвати кордон в Харківській області і лінію оборони на Вовчанському напрямку – усі атаки відбиті, тривають бої різної інтенсивності. Для посилення оборони на цій ділянці фронту спрямовано резервні підрозділи – Міноборони.

У ніч на п'ятницю в Калузькій області Росії дрони ГУР атакували НПЗ «Перший завод», найбільше нафтохімічне підприємство у Калузької області, розташоване приблизно за 300 кілометрів від українського кордону. Виникла пожежа – горять ємності з дизпаливом та мазутом – повідомило Укрінформу джерело у розвідці.

Немає сенсу звертатися до Конституційного Суду щодо легітимності Президента. Президент Зеленський не втратить свою легітимність після закінчення його п’ятирічного строку повноважень 21 травня, його повноваження триватимуть до обрання наступного глави держави – Денис Малюська, міністр юстиції України.

Чехія передала перший тренажер винищувача F-16 в одну із бригад тактичної авіації, його основний модуль уже тестують та готують до експлуатації українські спеціалісти – Микола Олещук, командувач Повітряних сил генерал-лейтенант.

Президентка Словаччини Зузанна Чапутова у п’ятницю прибула із прощальним візитом до Києва, оскільки термін її перебування на головуючий посаді добігає кінця. Вона додала, що прибула із «добрими новинами» про допомогу Україні з боку Словаччини – Мартін Стрізінец, речник президента Словаччини.

Президент України Володимир Зеленський у Києві у Маріїнському палаці провів переговори з президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою. Лідери України та Словаччини обговорили дипломатичні зусилля для відновлення справедливого миру та повернення України до об’єднаної Європи – Укрінформ.

Спільна пресконференція Президента Зеленського з президенткою Словаччини Зузанною Чапутовою. Основне:

  • Росія розпочала нову хвилю наступальних дій у Харківській області, але ЗСУ були заздалегідь готові до атак ворога на цьому напрямі. Для посилення оборони на цій ділянці фронту спрямовано резервні підрозділи – Зеленський.
  • Україна вдячна всім партнерам за військову допомогу, але деякі з них виконують домовленості не дуже оперативно – Зеленський.
  • Ще одна очікувана подія у червні – це фактичний початок перемовин про вступ до ЄС, «який ми очікуємо і на який Україна заслуговує» – Зеленський.
  • Україна та Словаччина мають якнайбільше інтегрувати підприємницькі потенціали наших країн і робити все, щоб українські та словацькі народи отримували більше якісних робочих місць, більше промислового розвитку, більше сучасних виробництв і бізнесів – Зеленський.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся з президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою, обговорили українську Формулу миру, важливість притягнення високопосадовців РФ до відповідальності за скоєні проти України злочини – Телеграм глави уряду.

***

Президент США Джо Байден видав розпорядження про виділення Україні нового пакету оборонної допомоги на загальну суму до $400 мільйонів – Укрінформ.

Новий пакет військової допомоги для України з боку США включатиме розширений перелік систем протиповітряної оборони, додаткові системи HIMARS, бронетехніку, протитанкові засоби, патрульні катери, а також інші озброєння – сайт Пентагону.

Готовність Польщі розмістити у себе ядерну зброю має на меті стримувати та уникнути війни. Це потужний сигнал для РФ – Ярослав Гузи, посол Польщі в Україні. Про це в інтервʼю Укрінформу.

ЦИТАТИ

Петр Павел, президент Чеської Республіки: «Разом ми зацікавлені в досягненні якнайширшої згоди між країнами світу щодо умов мирного вирішення. Це важливий крок для припинення страждань війни та встановлення справедливого миру в Україні».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Окупанти не припиняють штурми біля Невського на Луганщині та у Серебрянському лісі, а також обстрілюють Макіївку з реактивної артилерії, намагаючись покращити свої тактичні позиції в умовах запеклих боїв. Ворог намагається прорвати лінію оборони українських захисників у районі населених пунктів Терни та Невське, успіху не має – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

Воєнна розвідка повідомила про новий виток російських ІПСО для розколу українського суспільства та закликало до єдності – ГУР.

Критична фаза війни настане у найближчі два місяці, але якщо Україна отримає достатньо зброї, то ситуація може обернутися проти росіян…  Сухопутні війська ЗСУ створять 10 нових бригад для підготовки до російського наступу. Частина цих сил буде розгорнута для захисту «серця України», адже загарбники не відмовилися від амбіцій захопити Київ – Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ ЗСУ в інтерв'ю британському виданню The Economist.

Сили ППО знищили всі 10 «Шахедів», якими ворог атакував Україну в ніч на п'ятницю – Генштаб.

***

Харківщина

  • Вночі, 10 травня, російські загарбники вдарили по Харкову ракетою С-300 по приватному сектору. Руйнацій зазнали 26 будинків, постраждали 2 людей, серед них дитина – Ігор Терехов, міський голова Харкова.

  • Унаслідок артобстрілів Куп’янську, Липців Харківського району, Вовчанську пошкоджені будинки. Загинула одна людина, 4 мирних жителів отримали поранення поранено – Харківська ОДА. Із Вовчанської громади Харківщини евакуюють людей через масований обстріл.

Унаслідок обстрілу Есманської громади Шосткинського району Сумщини загинула 64-річна жінка, поранення зазнала 17-річна дівчина – Сумська облпрокуратура.

Станом на травень ворог розгорнув 52 пускові установки оперативно-тактичних ракетних комплексів «Іскандер» вздовж кордону з Україною. Порівнюючи з лютим, кількість установок збільшилась на чотири одиниці – Liga.net.

На сьогодні надійшло понад 35 тисяч заявок на проєкт «Хочу жить» переважно від діючих російських військовослужбовців. 260 осіб уже скористалися ним – Андрій Юсов, представник ГУР.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

  • провів зустріч із представниками ПЦУ і Української греко-католицької церкви, обговорив зі священнослужителями роботу капеланів у Силах оборони, інформаційну та просвітницьку роботу церкви, а також участь українських релігійних лідерів у просуванні глобальних зусиль заради реалізації Формули миру і наближення справедливого миру для України – Фейсбук глави держави.

Україна та Бельгія розпочали переговори щодо укладення угоди про співпрацю у сфері безпеки – Офіс Президента.

Кабінет Міністрів:

  • виділив 7,168 млрд гривень на відбудову енергосистеми – Урядовий портал.
  • ухвалив проєкт змін до Податкового кодексу України щодо наближення законодавства України до законодавства ЄС в частині акцизного податку – Тарас Мельничук, постійний представник Кабміну у ВР.
  • ухвалив рішення, яке дозволить залучити двом українським банкам до 30 млн євро від Європейського інвестиційного банку – Денис Шмигаль
  • виділив Мінреінтеграції та центральним органам влади 71 млн грн на компенсацію витрат за розміщення в січні внутрішньо переміщених осіб – Тарас Мельничук.
  • ухвалив рішення про виділення додаткових 189,5 млн грн для продовження відновлення багатоквартирних будинків на Київщині – Денис Шмигаль.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак провів розмову з американським актором, кінорежисером, сценаристом і продюсером Шоном Пенном. Обговорили важливість привернення максимальної уваги до першого Глобального саміту миру – ОП.

Перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко закликала український бізнес готувати інвестиційні проєкти, щоб скористатись інструментом для залучення інвестицій Ukraine Investment Framework – Мінекономіки.

Учасники кластеру Brave1, вироби яких пройшли оборонну експертизу, зможуть отримати збільшені гранти на свої розробки – від 500 тис. до 2 млн грн – Мінцифри.

Політичні партії подали до Національного агентства з питань запобігання корупції понад 22 тисячі звітів, проте майже 200 партій не прозвітували – НАЗК.

Добудова третього енергоблока Хмельницької атомної електростанції займе 2,5-3 роки, четвертого енергоблока – до 4 років – Герман Галущенко, міністр енергетики.

Після російських атак найскладніша ситуація з енергетикою у двох регіонах – на Харківщині та Дніпропетровщині – Сергій Коваленко, гендиректор компанії YASNO.

Новий генеральний директор державного підприємства «Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка» Андрій Дончик планує розвивати її як мультикультурний простір після стабілізації ситуації на підприємстві – Укрінформ.

***

Вищий антикорупційний суд визначив 12 мільйонів гривень застави з покладанням низки обов'язків народному депутату від фракції «Слуга народу» Андрію Клочку, якого підозрюють у незаконному збагаченні на понад 11 мільйонів гривень – САП.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила без змін запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 75,7 млн грн застави колишньому міністру аграрної політики Миколі Сольському – САП.

***

За майже 9 місяців функціонування «Українського морського коридору» майже 1600 суден експортували з портів Великої Одеси 45 млн тонн вантажів. Переважно це продукція українських аграріїв. На шляху до портів нині перебуває ще 108 суден – пресслужба Мінвідновлення.

За даними порталу EnergyMap, у квітні порівняно з березнем Україна зменшила експорт електроенергії у 13 разів – до 12 тис. МВт-год, імпорт зріс на третину – до 223,9 тис. МВт-год. – аналітичний центр DiXi Group.

Споживчі ціни в Україні у квітні зросли на 0,2% у порівнянні з березнем і на 3,2% – у порівнянні з квітнем минулого року – Держстат.

На контрольованій Україною території вже засіяно 4 млн 320,2 тис. га зернових та зернобобових культур – Мінагрополітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Представники Міноборони США, які співпрацюють з компанією SpaceX, змогли заблокувати незаконне використання російськими військовими терміналів супутникового зв'язку Starlink – Bloomberg.

Бельгія виділить Україні додаткову допомогу в обсязі 9 мільйонів євро для відновлення енергетичної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російських атак – RTBF.

Австралія готується передати Україні партію переносних зенітних ракетних комплексів RBS 70 NG, які здатні знищувати цілі на відстані 9 тисяч метрів – Defence Industry Europe.

Франція пообіцяла доправити в Україну 40 далекобійних крилатих ракет «Скальп», які вже показали свою ефективність, однак при цьому вона не спустошить власних стратегічних ракетних запасів – RFI.

Міністерство оборони України підписало меморандум щодо співпраці з Defence Builder Accelerator (DBA) – програмою розвитку оборонних стартапів – Міноборони. Мета співпраці – допомога розробникам під запит Сил оборони.

Канадська компанія Roshel, яка займається виробництвом броньованих машин, хоче відкрити завод в Україні. Наразі планування його розташування знаходиться на завершальному етапі.

Німеччина надасть грант на 45 мільйонів євро для якомога швидшого відновлення енергетики України після російських атак. Угоду про надання гранту підписали у Міненерго під час зустрічі міністра енергетики України Германа Галущенка з федеральним міністром економічного співробітництва та розвитку Німеччини Свеньєю Шульце – Міненерго.

Національний конгрес українців Молдови (НКУМ) запросив охочих узяти участь у Марші вишиванки, який відбудеться 17 травня – Укрінформ.

Польські фермери 10 травня проводять маніфестацію в центрі Варшави, протестуючи проти зеленого курсу ЄС, своїм протестом вони хочуть показати, що обмеження від впровадження зеленого курсу стосуватимуться не лише фермерів, але й усієї польської економіки – Укрінформ.

Польські протестувальники проводять одноденний страйк перед пунктом пропуску «Долгобичув – Угринів» на кордоні з Україною – Держмитслужба.

***

Фінляндія, Естонія, Литва, Латвія та Польща підписали у Вільнюсі угоду про посилення контролю за дотриманням санкцій ЄС проти Росії. – Yle.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск прийняв відставку чотирьох міністрів свого уряду, які балотуються до Європарламенту, і призначив на їх місце нових міністрів – Укрінформ.

Проукраїнський прем'єр Хорватії Андрей Пленкович отримав мандат на формування уряду – Reuters.

З грузинської провладної телекомпанії «Імеді» пішли кілька співробітників на знак протесту проти дій влади – Эхо Кавказа.

***

Генеральна Асамблея ООН ухвалила у пʼятницю резолюцію, що надає Палестині право на членство в Організації Об’єднаних Націй і закликає Раду Безпеки ухвалити відповідне рішення – Укрінформ.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель підтвердив, що Іспанія, Ірландія та інші країни-члени Європейського Союзу планують визнати Палестинську державу 21 травня – Reuters.

Ізраїльські війська обстріляли місто Рафах у Секторі Гази в четвер. Серед загиблих був командир бойовиків «Бригади Аль-Моджахедів» і його сім'я, а також сім'я іншого лідера групи. Ізраїль каже, що бойовики ХАМАС ховаються в Рафаху – Reuters.

ВОРОГ

Враховуючи значні втрати військ РФ у техніці та в особовому складі, Москва не мала можливості продемонструвати свою військову могутність на параді 9 травня, як це робилося раніше. Паради на честь дня перемоги було скасовано у 24 містах РФ – Міноборони Великої Британії.

Путін вніс у Думу кандидатуру Михайла Мішустіна на посаду прем'єр-міністра терористичної Росії. Очікується, що його кандидатуру затвердять до кінця дня – Comments.ua. Поки не зрозуміло, чи збереже свою посаду міністр оборони країни-терориста Сергій Шойгу.

Посольство Росії в Німеччині заявило, що невідомі нібито намагались захопити приміщення її колишнього генконсульства в Лейпцигу 9 травня – заява МЗС РФ. Генеральне консульство РФ в Лейпцигу припинило виконання службових функцій наприкінці 2023 року у зв'язку з відкликанням німецькою стороною дозволу на функціонування.

Росія збільшує експорт нафтопродуктів до Сінгапуру – імпорт російської нафти зросте приблизно до 415 000 тонн у травні, що може досягти найвищого рівня у 2024 році – Reuters.

У Санкт-Петербурзі 10 травня на фоні значного погіршення погодних умов в РФ в річку Мойка впав пасажирський автобус, в якому знаходилось близько 20 пасажирів, є загиблі – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ