Швеція виділяє €28 мільйонів на військову підтримку України

Уряд Швеції оголосив в четвер, що доручив Збройним силам країни перерахувати 28 млн євро на підтримку обороноздатності України

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ. 

Як повідомляється на офіційному сайті уряду країни, 18 млн євро перерахують трьом коаліціям у рамках Контактної групи з питань оборони України, членом яких є Швеція: 5 мільйонів євро коаліції з розмінування (Demining Coalition), 3 млн євро Коаліції з морської безпеки та 10 мільйонів євро коаліції з питань безпілотників (Drone Coalition). Ще 10 млн євро перерахують до фонду НАТО для України.

Міністр оборони Пол Йонсон заявив, що завдяки цим внескам Швеція посилить обороноздатність України у сфері безпілотників, розмінування та посилить спроможність українського флоту.

«Ми продовжуємо підтримувати Україну і будемо робити це стільки, скільки буде потрібно. Шведська підтримка поступово розвиватиметься в напрямку придбання нового обладнання у промисловості для передачі Україні», – сказав глава міноборони.

Читайте також: Швеція виділила $3,7 мільйона на гуманітарну допомогу для України

Зазначається, що в рамках Контактної групи з питань оборони України було сформовано кілька коаліцій сил і засобів для забезпечення довгострокової підтримки оборони України. Швеція наразі є членом п'яти з них.

Швеція, повідомляє DW, уже надала Україні 15 пакетів військової допомоги. Загальна допомога цієї країни з початку повномасштабного вторгнення Росії в 2022 році сягнула майже 2,7 млрд євро.

Як повідомляв Укрінформ, Україна від початку повномасштабного вторгнення Росії отримала близько 45 млн євро прямої бюджетної підтримки від Швеції.