Битва за Україну. День вісімсот четвертий

СБУ викрила мережу російських агентів, які готували вбивство президента Зеленського. Суд закрив справу за позовом Коломойського про повернення акцій ПриватБанку

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 7 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Служба безпеки України заявляє про зрив планів ФСБ РФ із ліквідації президента України та інших представників вищого військово-політичного керівництва держави. Затримали двох полковників Управління держохорони – СБУ.

- Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки схвалив на своєму засіданні проєкти законів про продовження строку дії воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів – нардеп Ярослав Железняк.

***

- Рада міністрів ЄС із зовнішніх справ сьогодні розгляне український план відновлення Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

- Якщо країни-члени ЄС зможуть досягти швидкої згоди навколо пропозицій Єврокомісії та високого представника ЄС щодо використання надходжень від заморожених на території ЄС суверенних активів російського Центробанку, Україна зможе скористатися першими коштами з таких надходжень вже до літа поточного року – Крістіан Віганд, речник Європейської комісії.

- Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив підтримку ініціативі ЄС щодо перерахування близько 90% доходів від російських активів до фонду закупівлі зброї Україні – Reuters.

- ЄС у новому пакеті санкцій проти РФ планує обмеження щодо 11 кораблів – Bloomberg

- Путін є засудженим рішенням Міжнародного КС та несе відповідальність за війну в Україні, тож присутність на його «інавгурації» представників країн-членів ЄС у будь-якому форматі могла б суперечити позиції Євросоюзу – Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

- Більшість членів ЄС бойкотуватимуть «інавгурацію» Путіна, але шість держав -Франція, Греція, Кіпр, Мальта, Угорщина та Словаччина – готові відправити на церемонію своїх представників, щоб не втрачати канали комунікації з Росією, сьома держава в останній момент передумала – Радіо Свобода.

- Понад 30 депутатів Європарламенту закликали віцепрезидента Єврокомісії і главу дипломатії Євросоюзу Жозепа Борреля призупинити для Грузії статус кандидата на вступ в ЄС – Эхо Кавказа.

ЦИТАТА

Джон Кірбі, радник Білого дому: «Якщо Путін та російські офіційні особи турбуються про свої війська в Україні, які отримують удари зброєю з інших країн, то найлегший спосіб відреагувати – це просто забрати свої війська й піти геть».

Жозеп Боррель, високий представник ЄС: «Ми маємо підтримувати Україну, перш за все, у військовому вимірі. Вчора ми зробили це під час конференції оборонної промисловості. Сьогодні ми будемо розглядати, як мобілізувати 50 мільярдів євро з тим, щоб підтримати реформи в країні та саму Україну».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Протягом минулої доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника, на Авдіївському напрямку відбили 31 атаку росіян – Генштаб.

- На Лиманському напрямку Сили оборони мають певні успіхи в районі Серебрянського лісництва, дещо вдалось покращити тактичні положення – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

- На Оріхівському напрямку окупанти здійснили 6 штурмів: 2 – в районі Старомайорського та 4 – в районі Роботиного. На лівобережжі Дніпра тимчасово захопленої росіянами території Херсонської області ворог здійснив три безуспішні штурми, відійшов на свої вихідні позиції – Сили оборони півдня України.

- Сили оборони півдня надалі завдають вогневого ураження по місцях дислокації ворога, вогневих позиціях і тилах – ліквідовано 135 осіб, 26 одиниць озброєння та військової техніки,  2 польові пункти боєпостачання та 3 спостережні пункти – Сили оборони півдня.

- Росіяни перекидають новий підрозділ (позначка V) на Бердянський напрямок в рамках ротації. Найближчими днями можлива спроба збільшення тиску в районі Роботиного –  Петро Андрющенко, радник Маріупольського міського голови.

- Українські прикордонники за допомогою безпілотника знищили російський комплекс «Муром-М» на Харківському напрямку – Держприкордонслужба.

- Росіяни припинили возити озброєння через Керченський міст після українських атак. Жоден військовий вантажний потяг не курсував залізничною лінією мосту протягом трьох місяців – The Independent.

- У центрах рекрутингу до ЗСУ зараз є понад 2 тисячі вакансій, ще близько 10 тисяч вакансій розмістили онлайн безпосередньо військові частини. Найбільш затребувані вакансії водіїв, механіків, стрільців, операторів всіх видів озброєння, обслугу артилеристів, операторів БПЛА, бойових медиків – Олексій Бежевець, уповноважений Міноборони з питань рекрутингу.

- Окупанти розконсервували найбільший полігон біля Маріуполя для тренувань. Снаряди туди підвозять як «гуманітарну допомогу» від північнокорейського лідера Ким Чен Ина – Петро Андрющенко, радник мера.

- На війні загинув наймолодший захисник «Азовсталі» Назарій Гринцевич з позивним «Грінка». У вересні 2022-го його повернули з російського полону. Вічна пам'ять Герою...

***

- На Херсонщині під час розмінування території отримали поранення двоє працівників поліції з Житомирської області – поліція Херсонської області.

- Організацію із заборони хімічної зброї поінформовано про системні порушення Росії та використання боєприпасів, споряджених токсичними хімічними речовинами, проти українських військовослужбовців. Водночас ОЗХЗ заявила, що наявна у розпорядженні організації інформація про можливе застосування отруйних речовин в Україні є недостатньо обґрунтованою – МЗС України.

- Близько половини із запущених по Україні Росією північнокорейських ракет KN-23 (Hwasong-11) вибухнули в повітрі – Офіс генпрокурора.

- Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні зазнали пошкоджень або були зруйновані 1062 памʼятки культурної спадщини – МКІП.

- За понад два роки повномасштабної війни в Україні відновили повністю 510 обʼєктів українських медзакладів та ще 355 – частково – МОЗ.

- Російські окупанти минулої доби обстріляли Сумську, Донецьку, Харківську області, 2 людей вбили, 11 мирних жителів зазнали поранень, серед них дитина – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Господарський суд Києва 7 травня закрив провадження у справі за позовом Ігоря Коломойського та кіпрської компанії Triantal Investments про визнання недійсними договорів купівлі-продажу ПриватБанку в 2016 році – пресслужба НБУ.

- Президент Зеленський

  • провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Канади Джастіним Трюдо, центральною темою у якій був майбутній саміт у Швейцарії та робота над поверненням українських дітей, вивезених до РФ«Європейська правда».
  • провів телефонні розмови з президентом Фінляндії Александром Стуббом та прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом, які підтвердили свою участь у Саміті миру – соцмережа Х глави держави.
  • обговорив зі своїм латвійським колегою Едгарсом Рінкевичсом консолідацію підтримки Саміту миру країнами світу – соцмережа Х Зеленського.
  • провів телефонну розмову з Премʼєр-міністром Бельгії Александром де Кроо, ключовими темами якої стали Саміт миру та оборонна співпраця, зокрема передача літаків F-16.
  • обговорив з президентом Фінляндії Александром Стуббом оборонну співпрацю та будівництво укриттів.

- Кабмін

  • схвалив законопроєкт про ратифікацію угоди про зону вільної торгівлі з Туреччиною – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України. Будуть скасовані мита на значну кількість українських товарів, зокрема на 93% промислових.
  • скасував постанову про обмеження розрахунків за імпортними операціями, запроваджену одним із перших рішень на самому початку повномасштабної війни – Денис Шмигаль.
  • затвердив порядок прийняття, утримання, обслуговування та ведення обліку фортифікаційних споруд.
  • продовжив на місяць термін всіх чинних бронювань від мобілізації – Тарас Мельничук, представник уряду в ВРУ.
  • затвердив порядок утримання в належному стані та охорони Національного військового меморіального кладовища – Мінветеранів.
  • виділив Фонду держмайна 168 млн гривень на утримання аміакопроводу «Тольятті-Одеса» в належному стані – Мінекономіки.

- Командувач Військово-морських сил ЗСУ віцеадмірал Олексій Неїжпапа зустрівся з Героєм України Мустафою Джемілєвим, обговорили депортацію кримських татар 1944 року та нинішні утиски Росії – пресслужба ВМС ЗСУ.

- Підприємства АТ «Українська оборонна промисловість» поступово переходять до виготовлення 60-мм мінометних мін. Спроможності Укроборонпрому втричі вищі наявного рівня фінансування, потрібно якомога більше «довгих» контрактів – Герман Сметанін, гендиректор Укроборонпрому.

- Міністр енергетики України Герман Галущенко обговорив із міністром енергетики Болгарії Володимиром Маліновим допомогу в наданні обладнання для ремонтів на об'єктах енергетики – Міненерго.

- Для військовослужбовців, які боронять Україну від російських окупаційних військ, існує шість видів додаткової винагороди – Наталія Калмикова, заступниця міністра оборони України. Про це та багато іншого в інтерв’ю Укрінформу.

- Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив про запуск електронного кабінету постраждалого та контактного центру з питань соціального захисту для військовослужбовців та працівників органів системи МВС – пресслужба МВС.

- На Центральному залізничному вокзалі столиці відкрився інформаційний пункт рекрутингу до ЗСУ, де співробітники «Укрзалізниці» надаватимуть інформацію щодо системи рекрутингу та адреси центрів рекрутингу, які вже відкрились по країні – Укрінформ.

- Компанія «Автомагістраль-Південь» завершила будівництво магістрального водогону, який має забезпечити питною водою Кривий Ріг – Facebook-сторінка компанії.

- У середу учасники національного мультипредметного тесту (НМТ) отримають запрошення на тестування. На НМТ успішно зареєструвалося 287 тисяч вступників, загалом документи на тестування подали понад 301 тис. осіб – УЦОЯО.

- Український інститут книги став членом консорціуму європейських організацій EURead. Його метою є обмін знаннями, досвідом, дослідженнями і концепціями проєктів, а також спільна розробка нових стратегій, які сприяють промоції читання – МКІП.

***

- Суд відправив під нічний домашній арешт митрополита Запорізького та Мелітопольського УПЦ МП Луку (в миру Андрій Коваленко), якого підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі. Він не визнав провини – OBOZ.UA.

- Колишнього голову Держлісагентства Віктора Сівця заочно судитимуть за вимагання та отримання понад 141 млн грн хабарів, а також легалізацію цих коштів. Матеріали справи та обвинувальний акт направлені до суду, сам Сівець втік із країни – НАБУ.

***

- Міжнародні резерви України станом на 1 травня 2024 року становили 42,4 млрд доларів – у квітні вони знизилися на 3,1% – НБУ.

- У 2023 році Група Нафтогаз отримала 23,1 млрд грн прибутку проти збитку 79,1 млрд грн за підсумками 2022 року – пресслужба Групи.

- Фонд гарантування вкладів фізичних осіб провів у квітні 51 успішний аукціон із продажу активів банків, що ліквідуються; від покупців уже отримано майже 103 млн грн оплати за лоти – ФГВФО.

- У першому кварталі 2024 року компанії групи ОККО заплатили до бюджету 4,619 мільярда гривень податків, що на 45% більше, ніж було сплачено за аналогічний період минулого року – сайт ОККО.

- У січні – квітні 2024 року до системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування надійшло 12,9 млн грн добровільних внесків – ПФУ.

- Голова Держенергонагляду Руслан Слободян допускає можливість підвищення тарифів на електроенергію в 2024 році з огляду на гостру потребу енергогалузі в залученні коштів для відновлення енергооб'єктів – Єдині новини.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Данія оголосила про новий пакет допомоги для України на 250 млн данських крон (33,5 млн євро) на термінові базові потреби найвразливіших груп населення в Україні – МЗС Данії.

- Уряд частково визнаної держави Косово готує ЗСУ ще один пакет військової допомоги – це мінометні снаряди 120 мм, 60 мм, 81 мм, військові вантажівки для перевезення особового складу та озброєння, бронемашини, тактичні машини для підтримки підрозділів – Еюп Мачедонсі, міністр оборони країни.

- Прем'єр-міністерка Латвії Евіка Силіня вважає, що Росія погрожує ядерною зброєїю з метою залякати країни, які у червні братимуть участь у Саміті миру для України – Delfi.

Сьогодні, 7 травня, у шведському місті Мальме Україна, яку цього року представляють Аlyona Аlyona & Jerry Heil, виступить у першому півфіналі пісенного конкурсу «Євробачення-2024» – Укрінформ.

***

- У Туреччині сьогодні стартують навчання DENİZKURDU-II/2024, які проводитиме командування ВМС у Чорному, Мармуровому, Егейському та Середземному морях – TRT Haber.

- Чотири нейтральні країни Європи – Австрія, Швейцарія, Мальта та Ірландія – хочуть зближення з НАТО через агресію Росії,  у т.ч. шляхом спільних навчань та обміном інформацією – Die Presse. 

- Уряд США ввів санкції проти громадянина Росії Дмитра Хорошева, який очолює групу інтернет-здирників LockBit, через його роль у розробці та розповсюдженні шкідливих програм-вимагачів – Мінфін США.

- Президент Китаю Сі Цзіньпін під час візиту до Європи заперечив звинувачення у тому, що КНР допомагає РФ вести війну проти України – CNN.

- Будапешт планує підписати щонайменше 16 угод з Пекіном під час візиту китайського лідера Сі Цзіньпіна до Угорщини 8 травня – Петер Сійярто, угорський міністр закордонних справ.

- Туреччина найближчим часом проведе антитерористичні операції на півночі Іраку та Сирії – Реджеп Тайїп Ердоган, президент Туреччини.

- Внаслідок хакерської атаки стався масштабний витік інформації про військовослужбовців Великої Британії – BBC. За словами речник відомства Лінь Цзянь, Китай не має жодного відношення до кібератак, яких нібито зазнало Міноборони Британії, та рішуче відкидає звинувачення, що ці атаки здійснені хакерами з території Китаю.

- Хакерське угруповання Anonymous звернулося до прем'єр-міністра Грузії Іраклія Кобахідзе і пообіцяло здійснити кібератаки на урядові сайти, якщо влада й надалі нападатиме на протестувальників – Sova.

- Окремі швейцарські банки, як і раніше, готові приймати від клієнтів рублеві перекази, незважаючи на посилення умов банківського обслуговування росіян у цій країні. Може йтися, зокрема, про перекази від 10 млн дол, які проходять за спеціальним попереднім погодженням – Forbes Russia.

- У США вручили Пулітцерівську премію. Українців цього року не нагородили – ЛІГА.Новини.

***

- Президент США Джо Байден і король Йорданії Абдалла ІІ на зустрічі в Білому домі обговорили розвиток подій у секторі Гази та підтвердили прихильність до встановлення миру в регіоні – Білий дім.

- Ізраїль почав завдавати ударів по цілях у Рафаху на півдні сектору Гази через кілька годин після того, як ХАМАС оголосив, що прийняв єгипетсько-катарську пропозицію про припинення вогню – AP.

ВОРОГ

- Влада РФ у столиці-країни агресора провела так звану «інавгурацію» Путіна після організованих Кремлем непрозорих «виборів». Путін фактично знаходиться у владі з 2000 року і зможе правити країною ще 6 років – росЗМІ.

- Росіяни змирилися з війною в Україні, тому Путін не відчуває особливого тиску всередині країни, щоб припинити бойові дії, незважаючи на величезні військові втрати – Bloomberg.

- Генеральна прокуратура Росії визнала «небажаною» відому неурядову організацію Freedom House – росЗМІ.

- Московський суд санкціонував арешт російських активів на 12,4 млн євро ($13,3 млн), що належать європейській дочірній компанії JPMorgan і німецькому банку Commerzbank – Reuters.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ