Понад 140 медійників вимагають замінити Гуменюк на посаді в ОК «Південь»

Понад 140 представників українських ЗМІ звернулися до вищого військового керівництва країни з вимого замінити керівника об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталію Гуменюк.

Причина - постійні заборони висвітлювати воєнні злочини Російської Федерації в зоні відповідальності військовослужбовиці. Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інститут масової інформації.

«Особа, яка керує комунікаціями ОСУВ під час війни, повинна вміти адекватно та професійно взаємодіяти з медіа, розуміти надзвичайну важливість висвітлення подій із фронту, необхідність документування та привернення уваги до злочинів росіян і в жодному разі не ставити невиправдані обмеження, які перешкоджають роботі журналістів», - йдеться в заяві.

Звернення скероване на адресу головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського, міністра оборони Рустема Умєрова та начальника Генштабу ЗСУ Анатолія Баргилевича.

Медійники наводять приклади відмови з боку Гуменюк у співпраці з журналістами та вимагають забезпечити доступ до районів Херсонщини і сусідніх регіонів, де відбуваються ключові події, з урахуванням вимог наказу №73 головнокомандувача ЗСУ.

«Воєнні злочини Росії журналістам вдавалося фіксувати здебільшого обходячи обмеження, встановлені в зоні підпорядкування пані Гуменюк, а не за її сприяння. Найбільш кричущим випадком була заборона заїзду на Херсонщину в підтоплені міста і села в день підриву Каховської ГЕС - тоді світові ЗМІ заполонили посилання на свідчення російських «воєнкорів», адже від нас інформація була майже відсутня. Пізніше пані Гуменюк забороняла фіксувати страждання українців у частині сіл, де через підрив ГЕС зникла вода, та знімати дно водосховища, яке висохло», - заявляють медійники.

Також журналісти просять переглянути наявні правила та процедури роботи пресслужб військових формувань, щоб уникнути випадків надмірного і невиправданого контролю та обмежень, які перешкоджають висвітленню і документуванню надзвичайно важливих для України подій.

Заяву підписали об’єднання українських медіа «Медіарух», громадська організація «Детектор медіа», а також близько 100 представників українських та іноземних медіа.

Водночас сама Гуменюк в ефірі Радіо Свобода (програма «Свобода.Ранок») 17 квітня заявила, що доказів журналісти не навели, а пресцентр Сил оборони півдня не порушив жодних наказів командування.

«Те, що закидається про невисвітлення наслідків трагедії Каховської ГЕС - це абсолютна неправда. Було відпрацьовано понад 800 запитів протягом одного тижня в спрощеному порядку», - зазначила Гуменюк та додала, що це робилося «з огляду на безпеку операцій».

Читайте також: Ворог змінив тактику використання ракетоносіїв у Чорному морі - Гуменюк

Укрінформ звернувся по коментарі до Генерального штабу ЗСУ щодо згаданої ситуації та очікує на відповідь військового керівництва.

У березні 2023 року Міністерство оборони повідомило про зміни до наказу головнокомандувача ЗСУ №73, який регулює роботу журналістів під час воєнного стану в Україні. Зокрема, змінилися правила отримання журналістами акредитації та були запроваджені спеціальні зони для перебування представників медіа. У повідомленні МО йшлося, що були враховані рекомендації Національної спілки журналістів України і профільних медійних організацій. Однак представники «Медіаруху» заявляли, що більшість їхніх пропозицій не врахували.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні командувачем військ Оперативного командування «Південь» призначений бригадний генерал Геннадій Шаповалов.