Прямі атаки на Запорізьку АЕС значно підвищили ризик ядерної аварії - Гроссі

Прямі атаки на Запорізьку АЕС ознаменували серйозну ескалацію загроз ядерній безпеці та безпеці України, значно підвищивши ризик ядерної аварії.

Як передає Укрінформ, про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі, повідомляється на сайті МАГАТЕ.

«Атака на Запорізьку АЕС означає загрозу ядерній безпеці. Серед тих, хто безпосередньо може постраждати, люди, які працюють на станції, і експерти МАГАТЕ», – сказав Гроссі під час зустрічі Ради директорів.

Очільник агентства закликав осіб, які ухвалюють військові рішення, утримуватися від будь-яких дій, які порушують п’ять конкретних принципів МАГАТЕ щодо запобігання ядерній аварії та забезпечення цілісності Запорізької АЕС.

Читайте також: Україна не причетна до жодних збройних провокацій на території окупованої Росією ЗАЕС - Юсов

Гроссі також закликав міжнародне співтовариство «активно працювати над деескалацією цієї дуже серйозної ситуації».

Як повідомлялося, 7 квітня на окупованій Запорізькій АЕС та поблизу неї впали три безпілотники, які уразили обладнання для спостереження та зв'язку на даху реактора 6-го енергоблока та військовий автомобіль. Присутні на станції експерти МАГАТЕ не виявили жодних структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки.

Фото: D. Calma/IAEA